Πλήθος κόσμου τίμησε την απελευθέρωση της Μυτιλήνης παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Τερενς Κουικ (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 8η Νοεμβρίου στην πόλη μας, η οποία ήταν στολισμένη και με φωταγωγημένα όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου.


Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κος Τερενς Κουίκ

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παλης..

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, ενώ μια ώρα αργότερα η στρατιωτική μουσική της 98 ΑΔΤΕ παιάνιζε κατά μήκος των οδών της πόλης, θούρια και εμβατήρια.

Στις 9:15 έγινε η μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο φρούριο της πόλης, με την συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος.

Όταν η πομπή έφθασε εμπρός από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Κουντουριώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού η πορεία συνεχίστηκε προς το φρούριο, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση της σημαίας.

Την πομπή, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνόδευαν και οι Αρχές της πόλης.

Στις 10:20 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων  στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:15 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Στις εκδηλώσεις επίσης παραβρέθηκαν, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αντιπεριφερειαρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου,  βουλευτές, ο Στρατιωτικός Διοικητής με τους διοικητές των μονάδων, ο Δήμαρχος Λέσβου με αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , οι διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπείες των αποστράτων Αξιωματικών και των Αναγνωρισμένων Αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παρέλαση….

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο παρά μόνο ένα πανό που ύψωσαν μέλη της ΑΝΤΑΡΥΣΑ για τους νεκρούς πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συνοδεία του περπάτησε την μίση προκυμαία με τα πόδια μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του Στρατού, μπροστά από την εξέδρα παρέλασαν το μοναδικό εν ζωή μέλος του Συνδέσμου Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Λέσβου, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οδηγοί καθώς και μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η παρέλαση έληξε με στρατιωτικά τμήματα.

Την παρέλαση παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο μητροπολίτης Μυθημνης.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο πρόεδρος της δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και κατευθύνθηκε προς το σκάφος του λιμενικού με διοικητή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο όπου τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν και σώζουν ζωές στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.


Παυλόπουλος: Ακοίμητος φρουρός των συνόρων Ελλάδας και ΕΕ η Λέσβος

Ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύεται η Λέσβος, επεσήμανε σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι πρωτίστως αναδεικνύεται "ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του".

"Σαν σήμερα, το 1912, η Λέσβος έλυνε, ύστερα από πέντε αιώνες δουλείας κι έχοντας πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. Έκτοτε κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας.

Αυτή την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα, η Λέσβος. Η οποία, κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του" δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.


Μετά κατευθύνθηκε με την συνοδεία του προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου θα ακολουθήση τελετή απόδοσης του χρυσού μεταλλίου.

Το πρόγραμμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας

Το πρόγραμμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει επίσης γεύμα από τον δήμαρχο  Λέσβου, θα επισκεφθεί συνεχιζόμενα έργα οδοποιίας κατά τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα στην διακλάδωση Ασωμάτου-Κεραμείων, επίσκεψη για προσκύνημα στον Ταξιάρχη Μανταμαδου και επίσκεψη στο χωριό Συκαμιά όπου θα συναντηθεί με εθελοντές και κατοίκους.


ΔΕΙΤΕ τα βίντεο που κατέγραψε το LesvosPost.com

Δείτε πλάνα από την άφιξη στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντωνΜαθητική- πολιτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2015 Μυτιλήνη


Στρατιωτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2015 Μυτιλήνη
Δείτε τι δήλωσε μετά το πέρας της παρελάσεως αλλά και την συνάντηση του με το σκάφος του λιμενικού


ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ : Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)