Με μεγάλες τιμές η υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας στην Μυτιλήνη-Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)


Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.
Στις 10:20 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων  στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:15 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο παρά μόνο ένα πανό που ύψωσαν μέλη της ΑΝΤΑΡΥΣΑ για τους νεκρούς πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συνοδεία του περπάτησε την μίση προκυμαία με τα πόδια μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο πρόεδρος της δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και κατευθύνθηκε προς το σκάφος του λιμενικού με διοικητή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο όπου τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν και σώζουν ζωές στα παγωμένα νερά του Αιγαίου

Μετά κατευθύνθηκε με την συνοδεία του προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου θα ακολούθησε τελετή απόδοσης του χρυσού μεταλλίου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέλαβε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το μετάλλιο του Ιδρύματος και σηματοδότησε τη μέχρι τώρα παρουσία του στην πόλη της Μυτιλήνης με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

Συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνηση του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Συρία, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Λαός και ως Έθνος ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές διδάσκουμε ότι στο επίκεντρο έχουμε τον Άνθρωπο.

Έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάει κυριάρχως τα σύνορά της και είναι καλό αυτό να το γνωρίζουν ορισμένοι ιθύνοντες της Ευρώπης και να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους. Τέλος ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε του χρόνου να υπάρχει ειρήνη και το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και φωτός. Ευχήθηκε δηλαδή να μην υπάρχει κλίμα σαν αυτό που περιγράφουν οι στίχοι του Αισχύλου στον «Αγαμέμνονα» από την τριλογία της Ορέστειας «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» δηλαδή βλέπουμε να είναι το Αιγαίον Πέλαγος γεμάτο νεκρούς.

Το πρόγραμμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας συνεχίστηκε με  γεύμα από τον δήμαρχο  Λέσβου, επισκέφτηκε τα συνεχιζόμενα έργα οδοποιίας κατά τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα στην διακλάδωση Ασωμάτου-Κεραμείων, πραγματοποίησε επίσκεψη για προσκύνημα στον Ταξιάρχη Μανταμαδου και επίσκεψη στο χωριό Συκαμιά όπου θα συναντηθεί με εθελοντές και κατοίκους.

ΣΕ ΛΙΓΟ αποκλειστικά από το LesvosPost.com πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο από όλες τις εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης παρουσία του ΠτΔ……

Δείτε πλάνα από την άφιξη στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων



Δείτε τι δήλωσε μετά το πέρας της παρελάσεως αλλά και την συνάντηση του με το σκάφος του λιμενικού






ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ : Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

ΦΩΤΟ: Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)