Συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η Ελαιοσυγκομιδή στην Λέσβο-Αυξημένη η φετινή σοδειά λένε οι ελαιοπαραγωγοί

Μετά την περσινή μειωμένη σοδεία, φέτος αναμένεται περισσότερος καρπός, σύμφωνα με την ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου που μίλησαν στο lesvospost.com.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλά η φετινή συγκομιδή ελιάς, μιας από τις βασικότερες καλλιέργειες για τον Λέσβιο επαγγελματία και ερασιτέχνη παραγωγό.

Η φετινή σοδειά δεν εκτέθηκε, μέχρι ώρας, σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν προβλήματα και «πάνε πίσω» χρονικά τη συγκομιδή.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά και την εντελώς άνυδρη περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, εφέτος οι συνθήκες ευνόησαν το «φούσκωμα» του ελαιοκάρπου.

Τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με τις ήπιες βροχοπτώσεις ωφέλησαν σε μεγάλο βαθμό την ελιά  να «δέσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ με καλές συνθήκες ξεκίνησε και η διαδικασία της συγκομιδής, γλιτώνοντας τους παραγωγούς από πρόσθετη ταλαιπωρία.

Το ζητούμενο βέβαια είναι οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες να διατηρηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα του τρέχοντος μήνα, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο αφού μαζεύεται το «πρώτο χέρι», ανέφεραν χαρακτηριστικά ελαιοπαραγωγοί που επικοινώνησαν με το lesvospost.com.

Παράλληλα επεσήμαναν πως το ζητούμενο και φέτος είναι να μαζευτεί ο καρπός, που στις περισσότερες των περιπτώσεων διαθέτει καλό μέγεθος, προτού πέσει η θερμοκρασία, πιάσουν τα κρύα και τεθεί σε κίνδυνο η σοδειά, δεδομένου ότι η ελιά είναι ευαίσθητη.

Όπως μας είπε ο Σ.Κ«Αν δεν πιάσεις ΤΕΜΠΛΑ είναι σαν να μην πας για να μαζέψεις ελιές, το μόνο χρήσιμο σε εμένα είναι η λεγόμενη σκούπα, που ρουφά της ελιές που έχουν πέσει στην γη, και έτσι δεν χρειάζεται να πληρώνω πολλά μεροκάματα (Μαζώχτρες).» Όσο για το πόσο κινούνται τα μεροκάματα μας είπε « Είναι ανάλογα με την δουλεία που προσφέρει ο καθένας! Οι αλλοδαποί παίρνουν από 40 έως 50€  ενώ δυστυχώς οι Έλληνες εργάτες περισσότερα.. Όσο για τις γυναίκες υπάρχουν αλλοδαπές που σου κάνουν την δουλειά με μονό 20€ ενώ οι ελληνίδες παίρνουν από 35 έως 40€»