Ο 'καυτός' Δεκέμβριος των προαπαιτούμενων

"Καυτός" για την κυβέρνηση προμηνύεται ο Δεκέμβριος


"Καυτός" για την κυβέρνηση προμηνύεται ο Δεκέμβριος - και δη το πρώτο μισό του - μετά τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Eυ. Τσακαλώτου, ενώπιον των ομολόγων του στο Eurogroup της Δευτέρας, πως μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, η κάλυψη των οποίων ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα έχουν ήδη αρχίσει για το οικονομικό επιτελείο, καθώς, μεταξύ όλων των άλλων εκκρεμοτήτων, αρχές Δεκεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019, το οποίο καλείται να ενσωματώσει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό που προκαλεί η νέα προθεσμία - των τριών εβδομάδων - που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για τα νέα προαπαιτούμενα, ένας νέος αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δανειστές - και μέσω τηλεδιασκέψεων - με στόχο να ενημερώνονται διεξοδικά οι ξένοι για κάθε νέο βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαμόρφωσης της νέας λίστας των prior actions. Μεγάλο μέρος άλλωστε της "δύσκολης δουλειάς" βγάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία δεν έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών δεν αποκλείεται να λάβει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε επίπεδο τεχνικής εργασίας από τα κλιμάκια, αλλά και σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα.

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το "γράψε - σβήσε" για τη δεύτερη λίστα, τελευταίες πληροφορίες θέλουν "φαβορί" προς ένταξη να είναι μέτρα όπως το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, η στρατηγική που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, και η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.

Σταδιακά αναμένεται να προχωρήσουν και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό μέτωπο, καθώς μετατίθενται για τις αρχές του 2016 τα επώδυνα μέτρα της αύξησης της φορολογίας των αγροτών και των εισοδημάτων από ενοίκια, της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και της κατάργησης των τελευταίων φοροαπαλλαγών.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών δείχνει να μην σταματά ποτέ, ακόμη κι αν η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος μετατίθεται για το νέο έτος, αφού, όπως γνωστοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αξιολόγηση δεν θα "κλείσει" έως τα τέλη του 2015...


Πηγη news247.gr