Η Μυτιλήνη ανοίγει τα φτερά της και στέλνει μήνυμα πολιτισμού στην Ευρώπη (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης, το νησί της Σαπφούς, ως πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, φιλοξένησε το μουσείο της Ακρόπολης το απόγευμα της Δευτέρας.

Το νησί που ξεχειλίζει από ιστορία και πολιτισμό και το οποίο στάθηκε "όρθιο" απέναντι στο προσφυγικό, δείχνοντας πως αντάξια ζητά την υποψηφιότητα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, κατά την ομιλία του εξέφρασε την θλίψη του για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τονίζοντας πως μετά αυτή την Παρασκευή η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας ενάντια στην βαρβαρότητα αυτή.

Στη συνέχεια μιλώντας για την στάση που κράτησε η Μυτιλήνη απέναντι στο προσφυγικό κύμα υπογράμμισε πως έγινε η ανθρωπιά που τάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη, η αγάπη και συμπόνια που συναντάει κανείς στις ακτές του νησιού".

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος Μυτιλήνης, το νησί δεν έχει μόνο τα πολιτισμικά εχέγγυα για να διεκδικήσει την υποψηφιότητα αλλά και πως έχει αποδείξει το νησί πως ο πολιτισμός είναι το κύριο εργαλείο διαχείρισης μιας κρίσης.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Μυτιλήνη-Λέσβος 2021, Βασίλης Αναστασίου, παρουσίασαν την υποψηφιότητα.

Αρχικά, έγινε η παρουσίαση ενός φιλμ, παραγωγής του γραφείου της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με την υπογραφή της Μυτιληνιάς στην καταγωγή, φωτογράφου Τζέλλης Χατζηδημητρίου.

Και ακολούθησε απαγγελία από τον ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη σε συνδυασμό με μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς από τον συνθέτη και μουσουργό Νίκο Ξανθούλη, που θα τραγουδήσει και θα παίξει αρχαία επτάχορδη λύρα.

Σπανίως μια πόλη που είναι υποψήφια για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης συνδυάζει τόσες πολλές ιδιότητες και δίνει νόημα σε αυτήν την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Η Μυτιλήνη με τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία, την παράδοση, τη συμβολή της στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία αλλά και την αντιμετώπιση σύγχρονων ανθρωπιστικών κρίσεων όπως το προσφυγικό, φαντάζει μια ιδανική ευρωπαϊκή κοιτίδα πολιτισμού.

Και θέτει τις βάσεις για μια ισχυρή υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα τελευταία 24ωρα γινόμαστε μάρτυρες μιας αιματοβαμμένης εκστρατείας φόβου με στόχο το Παρίσι, με στόχο ολόκληρη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, που μετά τη μαύρη αυτή Παρασκευή του Νοέμβρη δεν πρόκειται ποτέ να είναι ίδια. Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων και να ευχηθώ κουράγιο τόσο σε αυτούς όσο και στους εκατοντάδες τραυματίες που παλεύουν για τη ζωή τους αυτή τη στιγμή. Θέλω επίσης, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στη Γαλλική κυβέρνηση και στον Γαλλικό λαό, που θρηνεί νέα παιδιά, θύματα της τυφλής τρομοκρατίας των εξτρεμιστών. Θέλω όμως παράλληλα να θυμίσω σε όλους πως πρέπει αυτές τις δύσκολες στιγμές, να μείνουμε ενωμένοι ενάντια στη βαρβαρότητα και να αντισταθούμε αποφασιστικά στον φόβο. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να επιτύχουν τον απώτερο σκοπό τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διασπορά του φόβου και του τυφλού μίσους που θα διχάσει και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Ευρώπη του ανθρωπισμού, την Ευρώπη του φωτός. Γιατί το σκοτάδι αντιμετωπίζεται μόνο με φως και το φως της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται! ! !.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.

Το νησί τη Λέσβου και η πόλη της Μυτιλήνης έχουν πλούσια και μακρά πολιτισμική ιστορία, η οποία χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αρίωνας, η Σαπφώ, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος… ο Ελύτης, ο Μυριβήλης, ο Θεόφιλος … είναι μόνο μερικές προσωπικότητες, σταθμοί στην πολιτισμική μας διαδρομή. Αμέτρητα έργα τέχνης ονομαστά σε όλο το κόσμο, αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λέσβου. Είμαι σίγουρος, πως ποτέ στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας ένα τόσο μικρό κομμάτι γης δεν παρήγαγε τόσο πολιτισμό.  Όλες αυτές οι προσωπικότητες που ανάθρεψε η Λέσβος έπλασαν την πολιτισμική μας κληρονομιά και διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η κληρονομιά μας αυτή, πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε καθημερινό βίωμα των κατοίκων της Λέσβου.

            Γι’ αυτές τις αρχές και τις αξίες που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό παλεύει καθημερινά η Λέσβος. Η Λέσβος, που προσπαθεί καθημερινά να ανταποκριθεί σε μια κρίση.… και αυτό ακριβώς κάνει. Μια κρίση που ο ανταγωνισμός ισχύος των Μεγάλων δυνάμεων δημιούργησε. Το κάνει ακούραστα, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και κυρίως με ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο, που ξέφυγε από το θάνατο και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τα παιδιά του. Είναι μια προσπάθεια, που βγαίνει από την ψυχή μας και ορίζεται από την καρδιά μας. Μια προσπάθεια που αντανακλά τον Λεσβιακό πολιτισμό, τον Ελληνικό πολιτισμό, τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

            Υποβάλαμε την υποψηφιότητά μας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έχοντας ως παρακαταθήκη την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά. Κληρονομιά, που μας δίνει μια καλή βάση για την διεκδίκηση αυτού του εγχειρήματος. Αυτή η κληρονομιά όμως, δεν περιορίστηκε σε μουσεία, θέατρα, βιβλία και αίθουσες τέχνης αλλά πέρασε στο συλλογικό συνειδητό των κατοίκων και έγινε η αλληλεγγύη που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, έγινε η ανθρωπιά που τάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη, έγινε η αγάπη και η συμπόνια που συναντά κανείς καθημερινά στις ακτές της Λέσβου. Δεν έχουμε λοιπόν μόνο τα πολιτισμικά εχέγγυα για να διεκδικήσουμε την πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχουμε δείξει στη πράξη ότι ο πολιτισμός μας είναι το κύριο εργαλείο διαχείρισης μιας κρίσης. Έχουμε δείξει σε όλο το κόσμο πως στις πιο δύσκολες στιγμές αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι ο πολιτισμός μας. 

Η υποψηφιότητά μας έχει ηθική αξία για εμάς. Έρχεται σαν μια επιβράβευση σε μια πόλη, σε ένα νησί που και έχει διαμορφώσει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι καθημερινές πράξεις του αντανακλούν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό σε όλο το κόσμο.  Έχει όμως και ύψιστη συμβολική σημασία. Θέλουμε με αυτό το τρόπο να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο. Το μήνυμα ότι η πόλη και το νησί που διαχειρίζεται μια τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά του. Δεν έχει χάσει την ζωγραφική του, την φιλοσοφία του, την ποίησή του… δεν έχει χάσει την τέχνη του. Το μήνυμα αυτό όμως επεκτείνεται και πέρα από αυτό. Γίνεται μήνυμα κατά της ξενοφοβίας, κατά του φόβου, κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ ανθρωπιάς. 


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της αλληλεγγύης διεκδικεί την στήριξη όλων για να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Διεκδικεί την συμβολική, ηθική αλλά και ουσιαστική επιβράβευσή της. Μια επιβράβευση για ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα αλλά και μια ευκαιρία να αποτελέσει και ουσιαστικά το σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Ευρώπης το 2021. Πάνω από όλα όμως διεκδικούμε το όραμα μας για την Λέσβο των ποιητών, τη Λέσβο της τέχνης, τη Λέσβο του πολιτισμού, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2021! 

Με πληροφορίες CNN ΕΛΛΑΔΑΣ
Φώτο Στράτος Παυλελλης