Αποφάσεις για την επίλυση δύο κυκλοφορικών προβλημάτων της Μυτιλήνης

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκαν εκτενώς δύο προτάσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό της πόλης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην έγγραφη εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.


Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:  

«Από δημότες και Μυτιληνιούς της διασποράς, έχω δεχθεί δύο προτάσεις, τις οποίες κατέγραψα, μελέτησα και παρουσιάζω, δεδομένης της σύμφωνης γνώμης μου:


1. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΔΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ.  

Στην οδό Στρατή Ελευθεριάδη (ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Βαριά – Café Status – με το Ακρωτήρι), το τελευταίο καλοκαίρι έχει παρατηρηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Το θέμα εντοπίζεται στο γεγονός, ότι ενώ δεν υπάρχουν καθόλου πεζοδρόμια σε όλο το μήκος της οδού, τα αυτοκίνητα παρκάρουν ανεξέλεγκτα και από τις δύο πλευρές του δρόμου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται επικίνδυνα η διέλευση των οχημάτων  (και προς τις δύο κατευθύνσεις) και οι πεζοί να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην ασφαλή μετακίνησή τους. Ιδιαίτερα σε κάποια σημεία που ο δρόμος στενεύει και κάνει ελαφρό “ζικ ζακ”, η επικινδυνότητα αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις.   

Φέτος το καλοκαίρι, που το πρόβλημα οξύνθηκε ιδιαίτερα, υπήρξαν σύμφωνα με μαρτυρίες και ορισμένα ατυχήματα, καθώς και διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών, πεζών και περιοίκων. Είναι προφανές, ότι ο κίνδυνος και για πιο σοβαρά ατυχήματα ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες που τα κυκλοφοριακά φορτία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό.     

Η πρόταση επίλυσης του θέματος, όπως αυτή μου προτάθηκε και την υιοθετώ, είναι η πλήρης απαγόρευση στάθμευσης από τη μία πλευρά του δρόμου και συγκεκριμένα από την αριστερή πλευρά (όπως ανεβαίνουμε από Βαριά προς Ακρωτήρι). Η απαγόρευση από αυτή την πλευρά ενδείκνυται, δεδομένης της ύπαρξης τσιμεντένιου αυλακιού όμβριων υδάτων και προστατευτικού κιγκλιδώματος, που “ευνοεί” κατά κάποιο τρόπο τη διέλευση των πεζών.

Εναλλακτικά, η στάθμευση μπορεί να απαγορευτεί σε συγκεκριμένα μόνο σημεία,  αφού μελετηθεί διεξοδικά το πρόβλημα. 

Η περίτεχνη κάλυψη το αυλακιού με σιδερένιες σχάρες και τσιμέντο (λωρίδες – λωρίδες: 3 προς 1), θα δημιουργήσει και το απαραίτητο πεζοδρόμιο, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

2. ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΟΔΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ. 

Ως γνωστόν, η Ελ. Βενιζέλου στο ρεύμα από νότια προς κέντρο και σε όλο το μήκος του Μακρύ Γιαλού, έχει συγκεκριμένο πλάτος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Στο ύψος του τέλους της Μαρίνας και λίγο μετά, ο δρόμος στρίβει προς τα δεξιά και το πλάτος του αυξάνεται κατά 2 περίπου μέτρα (απολύτως ορθό και λογικό, λόγω της ξαφνικής στροφής).

Ωστόσο, από μία προσεκτική παρατήρηση, διαπιστώνεται (όχι εύκολα), ότι το πλάτος του δρόμου ξαφνικά και μετά από λίγα μέτρα μειώνεται αδικαιολόγητα, γεγονός που δυσχεραίνει την παράλληλη και ταυτόχρονη διέλευση των οχημάτων και από τις δύο λωρίδες.

Ένα παρατηρητικός οδηγός που δεν ζει στη Μυτιλήνη, μπορεί πιο εύκολα να  αντιληφθεί το πρόβλημα από ότι εμείς οι ντόπιοι, που από συνήθεια το προσπερνάμε. Ωστόσο, υφίσταται και ενοχλεί, ιδιαίτερα τους επισκέπτες οδηγούς, καθώς και τους οδηγούς των μεγάλων οχημάτων (πούλμαν, λεωφορεία, φορτηγά).

Η πρόταση που κατατίθεται είναι, να κοπεί ένα μέρος από το αριστερό τρίγωνο – πεζοδρόμιο, ώστε να διαπλατυνθεί το οδόστρωμα τόσο, όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί το ίδιο πλάτος της στροφής. Άλλωστε το τριγωνικό πεζοδρόμιο είναι αρκούντως μεγάλο, που η ελαφρά μείωσή του δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα».
       
Η παραπάνω εισήγηση με τις δύο προτάσεις, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και σύμφωνα: α) με τις σχετικές αρμοδιότητες λήψης τελικών αποφάσεων για ανάλογα θέματα που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα με την υπ’ αριθμ. 611 / 2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και β) με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 3852 / 2010 (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί προς εκτέλεση στην αρμόδια Αντιδημαρχεία Ποιότητας Ζωής, που έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων.    

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου



  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                                Γιώργος Καρίνος