Στο πάρκο Νησιώπης μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης-Διαβάστε μαρτυρίες μαθητών για το πάρκο και το απολιθωμένο δάσος

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης γνώρισαν το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου  Δάσους Λέσβου καθώς και το πάρκο Νησιώπης.


Την Δευτέρα 16-11-2015 η Γ ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τους δύο εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Η πρώτη αίθουσα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και την εξέλιξη των φυτών στη γη. Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται μέσα από εντυπωσιακές μακέτες και γραφήματα, τα γεωλογικά φαινόμενα και διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης επισκεφτήκαμε τη σεισμική τράπεζα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο. Η σεισμική τράπεζα προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία της σεισμικής δόνησης στους επισκέπτες του Μουσείου, με σκοπό την κατανόηση του φαινομένου και αφετέρου την εκπαίδευση για τη σωστή αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε  με ενημέρωση, για τον πλούτο των απολιθωμάτων που έχουν αποκαλυφθεί από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου στη νησίδα Νησιώπη. Οι μαθητές κάνοντας ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο μεταφέρθηκαν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν όταν όλη η θαλάσσια περιοχή της Νησιώπης και ευρύτερα του Αιγαίου ήταν μια ενιαία στεριά, η μυθική Αιγιήδα και ανακάλυψαν τα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. Κατανόησαν τις αλλαγές στο τοπίο και τη γεωλογική ιστορία που μαρτυρά η μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων. Ταυτόχρονα ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ των πετρωμάτων και της βλάστησης, του σύγχρονου και απολιθωμένου οικοσυστήματος της νησίδας Νησιώπη και των γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα σε αυτή. Οι μαθητές ακολούθησαν νοερά και τη διαδρομή της λάβας όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα στη Νησιώπη και ανακάλυψαν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας που βοήθησε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την απολίθωση των φυτών του πλούσιου δάσους που ζούσε στη Νησιώπη.

Οι μαθητές δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου  Δάσους Λέσβου, με το οποίο  είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τμήμα του βυθού. Επίσης  περιηγήθηκαν στις ανασκαφικές θέσεις του  πάρκου της Νησιώπης, ενός μοναδικού χώρου, στον οποίο έχουν εντοπιστεί απολιθωμένα φυτά τα οποία δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ανακάλυψαν τα απολιθώματα και τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί πάνω τους.

Αυτή η επίσκεψη υπήρξε μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών. Είχαν τη δυνατότητα, να συζητήσουν, να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο, να ανταλλάξουν ιδέες, μοναδικές εμπειρίες και να εκφράσουν τις απορίες τους.

Οι εντυπώσεις μου από το μουσείο Απολιθωμένου Δάσους που επισκεφτήκαμε την Δευτέρα 16/11/2015 ήταν ανεπανάληπτες. Τα διάφορα κομμάτια απολιθωμάτων που έχουν συλλεχθεί από την έκρηξη των ηφαιστείων καθώς και η άσκηση σεισμού που δραστηριοποιήσαμε προς το τέλος της ξενάγησης θα μου μείνουν αξέχαστα.

Επίσης μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο νησάκι Νησιώπη, ο ποικίλος αριθμός πανίδας και χλωρίδας που υπάρχει αλλά και τα διάφορα απολιθωμένα δέντρα που βρέθηκαν μετά από χρόνια. Πραγματικά με αυτές τις επισκέψεις το σχολείο ανταποκρίνεται στους στόχους της παιδείας!

Ροδούλα Αμανατίδου

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα από τα ωραιότερα μνημεία της γεωλογικής
μας κληρονομιάς. Μας άρεσε πολύ, ιδιαίτερα όταν μας πήγαν με το καραβάκι
στο θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώπης. Το τοπίο ήταν εντυπωσιακό. Επίσης μας άρεσε
πάρα πολύ στο σημείο της προσομοίωσης των σεισμών όπου με τη βοήθεια της
τράπεζας σεισμών μας παρουσίασαν σεισμούς διαφορετικών Ρίχτερ και τι πρέπει να
κάνουμε πριν, μετά και κατά την διάρκεια ενός σεισμού.

Τσιρτσιλιού Μαρία, Ταξιαρχούλα Χριστόφα


Η επίσκεψη μου στο Σίγρι και στη Νησιώπη θα μου μείνει αξέχαστη !

Είδαμε και γνωρίσαμε πράγματα για το απολιθωμένο δάσος του νησιού μας που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε και πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να το επισκεφτεί για να γνωρίσει την ιστορία του. Αυτό που κάνει την αξία του ακόμα μεγαλύτερη είναι το γεγονός ότι  στο νησί φιλοξενούνται 62 είδη πουλιών, 3 είδη θηλαστικών και μεγάλη ποικιλία εντόμων.

Είναι μοναδικό στο κόσμο και με την καλή συντήρηση που έχει, θα μείνει στην ιστορία ώστε να το γνωρίσουν οι επόμενες γενιές .

Νόρα Κόικα


Στο Σίγρι περάσαμε πολύ ωραία. Το θέμα της εκδρομής καταπληκτικό.
Τι ενδιαφέρον που είχε το μουσείο και ο προσομοιωτής σεισμών!!!
Η Νησιώπη εντυπωσιακή! 

Χαλαρώσαμε με τους συμμαθητές μου και γενικά ήταν μια χαρά!
Ελπίζω να ξαναπάμε τέτοιες εκδρομές γιατί αυτή ήταν τέλεια…

Δημοσθένης Κουρτζής


Από την εκδρομή στο Σίγρι, μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η παραλία στο νησάκι με τα απολιθώματα. Ενώ ήταν μια μικρή ακρογιαλιά ήταν γεμάτη μικρά και μεγάλα κομμάτια απολιθωμάτων. Η περιήγηση που κάναμε στη Νησιώπη ήταν ένα μικρό μέρος από το σύνολο των τοπίων που θα μπορούσαμε να θαυμάσουμε. Η βόλτα στο Σίγρι και όλες οι φωτογραφίες που βγάλαμε ήταν ένα διασκεδαστικό κομμάτι επίσης. Τέλος όταν ξαναγυρίσαμε στο μουσείο, με την σεισμική τράπεζα μάθαμε πολλά για την πρόληψη των σεισμών και γενικά για την προστασία από τους σεισμούς, αλλά και με την ξενάγηση μας σε όλο το μουσείο, καταλάβαμε  την αξία των πετρωμάτων αυτών και την αιτία που το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα μουσείο παγκοσμίου φήμης!

Χριστίνα Ματζιαρλή