Άσελμπορν: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η δημιουργία του πρώτου ελληνικού Hotspot στην Μυτιλήνη

Ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στάθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Άσελμπορν υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εάν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν διασφαλίζονται στην Ιταλία και την Ελλάδα, τότε δημιουργείται χάος. Επομένως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί και να φροντίσουμε ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Hot Spot. Αύριο θα είμαι στην Ελλάδα και θα πάω με τον επίτροπο στη Μυτιλήνη και εκεί αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο ελληνικό Hotspot μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο Ζαν Άσελμπορν φάνηκε πεπεισμένος σε ό,τι αφορά την επίλυση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ανακοίνωσε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων Frontex. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή η ΕΕ θα διαθέσει 1.000 συνοριακούς καθώς και υπαλλήλους που θα φροντίζουν για θέματα ασύλου για να μπορούν λειτουργούν σωστά Frontex και EASO (η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο). Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Τώρα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε για να μπορεί να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε δεν βλέπω γιατί να μην τα καταφέρουμε. Φυσικά και δεν έρθει ουρανοκατέβατα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και στη συνέχεια να το συγκεκριμενοποιήσουμε».


Πηγη huffingtonpost.gr