Κόντρα περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον Νάσο Γιακαλη για το κέντρο ασυνόδευτων προσφύγων στην Λέσβο

Συνεχίζεται η κόντρα Γιακαλη-Καλογήρου για το δάνειο και το κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων… Ανακοίνωση Γιακαλη και άμεση απάντηση της περιφέρειας…


Δήλωση του επικεφαλή της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ισχυρό Βόρειο Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή:

Στην τελευταία μας παρέμβαση είχαμε αναφέρει ότι σύντομα θα ακολουθήσει και νέα δήλωση από την παράταξη μας για το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου ανακοίνωσε στο τελευταίο “δήθεν” Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επανερχόμαστε λοιπόν και καταγγέλλουμε ευθέως την Περιφερειάρχη  για τις ενέργειες της, οι οποίες στερούνται νομιμότητας αλλά και για συνειδητή παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και αυτό θα το τεκμηριώσουμε απόλυτα με στοιχεία που θα παραθέσουμε.
1ον  Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη έγκριση δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι νόμιμη γιατί δεν υπάρχει καμιά απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε καν ενημέρωση. Η Περιφερειάρχης λειτούργησε εν κρυπτώ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

2ον Ποτέ δεν μάθαμε ποιοι διαπραγματεύτηκαν το δάνειο και ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τις επαφές με την τράπεζα. Υπάρχουν μόνο υποψίες και ταξίδια στο Παρίσι που πληρώθηκαν από την Περιφέρεια και για πρόσωπα που δεν έχουν θεσμική σχέση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ερώτημα είναι  πως διαπραγματεύτηκαν το ύψος του δανείου αφού δεν είχαν καμιά μελέτη για το έργο που ήθελαν να κάνουν; κατά προσέγγιση υπολόγισαν ;  Και τι θα κάνουν με το λειτουργικό κόστος ; Ποιος θα το πληρώσει;

3ον  Η Περιφερειάρχης παραπλάνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι ενώ η ανακοίνωση της Τράπεζας για την έγκριση του δανείου έχει γίνει από τις 2/10 , και οι επαφές με την τράπεζα είχαν αρχίσει εδώ και μήνες εκείνη ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/10  και μόνο μετά από δική μας απαίτηση για να γίνει επιτέλους αυτή η συνεδρίαση.

4ον  Η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τόσο σε εμάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι το έργο θα στοιχήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το έργο θα στοιχήσει 3 εκατομμύρια ευρώ αφού όπως λέει η Τράπεζα “το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και τα 2 εκατομμύρια καλύπτουν τα 2/3 του έργου” άρα λοιπόν σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μένει ορφανό 1 εκατομμύριο ευρώ.

5ον Η Περιφερειάρχης είπε στα ΜΜΕ ότι θα γίνει ένα κέντρο η τράπεζα όμως λέει ότι θα γίνουν 2 κέντρα. Από τα ΜΜΕ πάλι πληροφορηθήκαμε  ότι το κέντρο αυτό θα γίνει για να στεγάσει 200 ασυνόδευτα παιδιά, από την τράπεζα όμως μάθαμε ότι το έργο θα αφορά 100 άτομα και από αυτά τα 40 μόνο θα είναι ασυνόδευτα παιδιά !!!
6ον  Από την τράπεζα μάθαμε ότι στο κέντρο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και λατρευτικός χώρος και εμείς ρωτάμε τι ακριβώς θα γίνει στο κέντρο μήπως τζαμί; Αν ναι και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.

7ον  Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι θα είναι αυτό το κέντρο γιατί από την τράπεζα  μάθαμε ότι πρόκειται για χώρο μόνιμης διαμονής και εγκατάστασης ενώ η Περιφερειάρχης λέει άλλα !!

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το παράνομο της διαδικασίας και την παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε και άλλα στοιχεία. Περιμένουμε όμως η κα Περιφερειάρχης έστω και τώρα να ακολουθήσει υπεύθυνη πολιτική στάση και να καλέσει άμεσα ένα “κανονικό” Περιφερειακό Συμβούλιο και να προσκομίσει όλη την αλληλογραφία με την τράπεζα και με άλλους θεσμικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αν υπάρχουν !!!!. 

Και εκεί να είστε σίγουροι ότι οι μάσκες θα πέσουν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να “παίξει” με τον πόνο των προσφύγων ούτε όμως και με τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

                                                                       Γραφείο Τύπου

Απάντηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε δηλώσεις του επικεφαλής της Παράταξης «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αθανάσιου Γιακαλή.
Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα νομιμότητας και διαφάνειας. Αυτό το έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να το κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Προξενεί, επομένως, εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Αθανάσιος Γιακαλής επιχειρεί σκόπιμα να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων και να τορπιλίσει την προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, ενός προβλήματος που έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Επίσης, η χρήση από την πλευρά του, εκφράσεων που αμφισβητούν την κανονικότητα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου προσβάλουν τόσο τον ίδιο το θεσμό, όσο και τους ίδιους τους περιφερειακούς Συμβούλους. 

Για να βοηθήσουμε τον κ. Γιακαλή στην κατανόηση του θέματος επισημαίνουμε τα ακόλουθα κατ’ αντιστοιχία των εφτά σημείων της σημερινής του δήλωσης:

Δεν υπάρχει σύμβαση δανείου. Αφού εξασφαλίστηκε το θετικό ενδιαφέρον της Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται, δηλαδή η συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή και ακολούθως μετά τη σχετική απόφαση η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε ως το αρμόδιο συλλογικό όργανο να αποφασίσει σχετικά. Άρα ο κ Γιακαλής βιάζεται.

Οι επαφές έγιναν με την Τράπεζα σε θεσμικό επίπεδο από τα όργανα της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε διερευνητική συνάντηση στο Παρίσι, όπου παρεβρέθησαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας και ο υπεύθυνος του Γραφείου των Βρυξελλών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΕΝΠΕ. Σε δεύτερη φάση στη Μυτιλήνη έγινε επίσκεψη και συνάντηση εργασίας με διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας, τα οποία επισκέφθηκαν πρώτα τους χώρους που αφορούν το μεταναστευτικό (Μόρια, Καρά Τεπέ, Λιμάνι), είχαν επαφή με υπηρεσιακά στελέχη (Γενικούς Διευθυντές, Διαχειριστική Αρχή και Περιφερειακό Ταμείο Βορείου Αιγαίου), όπου αφού ενημερώθηκαν, σε συνεργασία μαζί τους έγινε διερεύνηση συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και το AMIF του λειτουργικού κόστους. Ακολούθησε διερεύνηση σκοπιμότητας με ευθύνη της ίδιας της Τράπεζας.

Η Τράπεζα καλύπτει το επενδυτικό κόστος ως διευκόλυνση χρηματοροών κατά πάγια τακτική, μέχρις ότου το έργο ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Το λειτουργικό κόστος των κέντρων αυτών καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το AMIF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Περιφέρεια κινήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Οικονομίας), έχοντας παράλληλα διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή προς το μόνιμο πρέσβη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/9/2015, έχει υπάρξει ενημέρωση από την Περιφερειάρχη για την προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη, ήδη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 24/6/2015. Εν τω μεταξύ ενημερώθηκαν μέλη της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την ευτυχή εξέλιξη. Μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής προκαταρκτικής μελέτης από πλευράς των Υπηρεσιών της Περιφέρειας το θέμα θα εισαχθεί στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, όπως και προβλέπεται.

Τα δύο εκατομμύρια ευρώ αφορούν την επένδυση, τη δημιουργία δηλαδή υποδομών και το ένα εκατομμύριο που κατά τον κ. Γιακαλή παραμένει «ορφανό» αφορά στο λειτουργικό κόστος το οποίο θα καλυφθεί όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα από το ΕΚΤ το AMIF και την Ύπατη Αρμοστεία.

 Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες στόχου οι οποίες οφείλουν να διαχωρίζονται. Οι εγκαταστάσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις οικογένειες χωροθετούνται στον ίδιο χώρο (οικόπεδο Περιφέρειας, θέση Ουτζά) ως δύο διακριτές υποδομές όπως άλλωστε ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Τόσο οι διεθνείς συμβάσεις όσο και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν με σαφήνεια τις προδιαγραφές αυτών των χώρων, κάτι που ο κ. Γιακαλής όφειλε να γνωρίζει πριν κάνει αναφορές που θυμίζουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.


Πρόκειται για Κέντρο Υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών αιτούντων άσυλο καθώς και ασυνόδευτων ανηλίκων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία.

Θα περιμέναμε ότι  η πολύχρονη θητεία του κ. Γιακαλή στο δημόσιο βίο των νησιών μας θα τον καθιστούσε περισσότερο προσεκτικό και με λιγότερο λαϊκισμό.

Η προσπάθεια που αρχίσαμε συνεχίζεται και απαιτεί τη συστράτευση όλων, όπως επιβάλλεται από τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν τα νησιά μας.