Δήμαρχος Λέσβου «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της, Πρέπει να σταματήσει η μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο»

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το νησί της Λέσβου έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, ο Λεσβιακός λαός, άντεξε και αντέχει ακόμα την πίεση της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος για λογαριασμό – ουσιαστικά – ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό, όμως, που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντέξουμε είναι να παρακολουθούμε τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και τον πνιγμό μητέρων και παιδιών λίγα μέτρα από τις ακτές μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους, ώστε να σταματήσει αυτό το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα, που διαπράττεται από τους διακινητές και τους συνεργούς τους, τόσο στα Τουρκικά παράλια, όσο και αλλού.

Πρέπει να σταματήσει τώρα η μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο αθώων ανθρώπων, τους οποίους οδηγού στο θάνατο αδίστακτοι δουλέμποροι. Πρέπει τα λόγια να γίνουν πολιτική βούληση και η πολιτική βούληση πράξη. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατάει στα χέρια της, ζωές αθώων παιδιών. Πρέπει να βάλει ένα τέλος στο πρωτοφανές αυτό ανθρώπινο δράμα που διαδραματίζεται στο Αιγαίο, χτυπώντας το πρόβλημα στη ρίζα του.

Φτάνει πια. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Δράση τώρα, για να δοθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων, που πνίγονται άδικα στο Αιγαίο».