Ετοιμάζεται νέα εισφορά – σοκ στους μισθούς

Οι μισθωτοί θα καλύψουν την τρύπα του ασφαλιστικού


Μια νέα εισφορά σοκ, που θα επιβάλλεται κλιμακωτά στους μισθούς, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του ασφαλιστικού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιβάλλεται κλιμακωτή εισφορά σε μισθούς άνω των 1.200 ευρώ ενώ επαχθέστατες θα είναι οι επιβαρύνσεις για μισθούς άνω των 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου σχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας θα υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για δημιουργία αποθεματικού (buffer fund), στο οποίο θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

«Ένας τέτοιες πόρος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, μπορεί λ.χ. να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί όπου συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος», αναφέρει στο πόρισμά της η Επιτροπή Σοφών.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για σχέδιο επιβολής κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς, ενδεχομένως σε μισθούς που ξεκινούν από 1.200 ευρώ, με το βάρος ωστόσο να πέφτει σε εργαζόμενους που οι μισθολογικές τους απολαβές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου βλέπουν θετικά την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, πριν από την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών. Μηδενικές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για την επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών. 

Πηγη news.gr