Βολές Αθανασίου κατά ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το προσφυγικό

 Σε απάντηση άρθρου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», που δημοσιεύτηκε στις 5.10.2015 με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ κατά Χ. Αθανασίου για το μεταναστευτικό», ο βουλευτής Λέσβου και τ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κος Χ. Αθανασίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


       « Δεν μου προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, αναίτια, μου επιτίθεται ότι δήθεν κινδυνολογώ με ρατσιστικό λόγο, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Και λέω αναίτια, διότι, προφανώς, είτε αγνοούν είτε σκόπιμα αποσιωπούν ότι τον πρόσφατο αντιρατσιστικό νόμο εγώ, ως Υπουργός  Δικαιοσύνης, τον εισηγήθηκα στη Βουλή και τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε, και για τον οποίο, τόσο από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και Κυβερνήσεις τρίτων χωρών, (εκτός Ε.Ε) εισπράξαμε εύσημα και επαίνους.

         Αγνοούν, σαφώς, τη διάκριση των εννοιών πρόσφυγας και μετανάστης (νόμιμος και παράνομος). Συνεπώς, είμαι υποχρεωμένος να τους θυμίσω ότι πρόσφυγας είναι αυτός που εγκαταλείπει τη χώρα του διότι φοβάται, δικαιολογημένα, ότι θα διωχθεί λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών του ή της εθνικής του καταγωγής ή που κινδυνεύει λόγω ένοπλων συρράξεων. Μετανάστης είναι αυτός που εγκαταλείπει τη χώρα του προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και, αν μεν εισέρχεται αυτός (ο μετανάστης) σε μια χώρα με την άδεια της χώρας αυτής ονομάζεται νόμιμος μετανάστης, ενώ αν εισέρχεται χωρίς άδεια ονομάζεται παράνομος μετανάστης. Να σημειώσω εδώ ότι πάντα χρησιμοποιώ τον όρο «παράνομος μετανάστης» και όχι λαθρομετανάστης, όπως για ευνόητους λόγους επιχειρούν να μου αποδώσουν, και τους καλώ να αναφέρουν έστω και μια φορά στη Βουλή ή σε άρθρα μου ή σε δημόσια εκδήλωση (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ημερίδα, κ.α.) αν χρησιμοποίησα ποτέ τον όρο λαθρομετανάστης.

         Πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούν τους ίδιους δρόμους και τα ίδια δίκτυα διακινητών για να αποφύγουν τις νόμιμες διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας. Για να διαπιστωθεί δε αν κάποιος είναι πράγματι πρόσφυγας, θα πρέπει να ζητήσει άσυλο και ακολούθως να διακριβωθεί σε ποια κατηγορία ανήκει (πρόσφυγας ή μετανάστης). Στη χώρα μας, και ειδικά στη Λέσβο, εισήλθαν πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ.

             Αν οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ έμπαιναν στον κόπο να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προτάσεις μου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα τους λυνόταν η απορία τους (ας ανατρέξουν, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη τοποθέτησή μου στη διάσκεψη/συνεδρίαση των Περιφερειαρχών Ελλάδος που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη).

               Τώρα, όσον αφορά το ανθρωπιστικό ζήτημα: Θεωρώ απαράδεκτη την εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ή όποιων άλλων, επιχειρούμενη εκμετάλλευση ενός θέματος που έχει να κάνει με τη δυστυχία, τις αγωνίες και την επιβίωση των προσφύγων και υπό το πρόσχημα της προστασίας τους να θεωρούν ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελεί τον χώρο που ανεξέλεγκτα μπορούν να εισέρχονται παράνομοι μετανάστες. Και φυσικά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα που δεν μπορούν να ταυτίζονται. Άλλο η προστασία της χώρας και άλλο η επιβαλλόμενη ανθρωπιστική αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος. Θα έπρεπε δε να γνωρίζουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Έλληνες, και ειδικά οι Λέσβιοι, δεν διακατέχονται από ξενοφοβία ούτε είναι ρατσιστές. Και, φυσικά, δεν αποτελεί ρατσιστική τοποθέτηση, η προστασία του Τουρισμού και της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου μας, με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Είναι τυχαίο που ακυρώθηκαν, όχι μόνο το 2015 αλλά και για το 2016, δεκάδες αφίξεις τουριστών; Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και με τη νομοθεσία που εισήγαγε ενθάρρυνε την παράνομη μετανάστευση στα νησιά μας.  

              Και όσον με αφορά, θα έπρεπε, πριν αναφερθούν στο πρόσωπό μου, να πληροφορηθούν ποιες είναι οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες μου εδώ και αρκετά χρόνια, πριν το μεταναστευτικό ζήτημα καταστεί τόσο έντονο. Θέσεις, τις οποίες διατύπωσα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο πανελλήνιο συνέδριο που διοργάνωσα ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με θέμα «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», στις 2-4 Ιουνίου του 2011.

              Τέλος, θα έπρεπε να πληροφορηθούν ότι εδώ και δέκα (10) χρόνια συνεργάζομαι αθόρυβα και αποτελεσματικά με τον παπά-Στρατή, τον οποίο τώρα θυμήθηκαν, για την περίθαλψη και φροντίδα συνανθρώπων μας (προσφύγων και εν γένει αδυνάμων), πολύ πριν δημιουργήσουμε την «ΑΓΚΑΛΙΑ». Αλλά επ’ αυτών δεν θα πω περισσότερα γιατί ο καθένας μας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη δική του προσφορά και τη δική του ιστορία.     
              

       Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να πάψουν, επιτέλους, τον ανούσιο λαϊκισμό τους».