Ποια είναι η σχέση των γονιών με την τεχνολογία; Πώς χρησιμοποιούν οι γονείς την τεχνολογία;

Το LesvosPost.com εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με το ιατρικό-παιδικό site http://zanzaninfo.gr.


Κάθε Σαββατοκύριακο επιλεγμένα άρθρα ιατρικής και διάφορα άρθρα που αφορούν το παιδί και τους γονείς θα δημοσιεύονται στο LesvosPost.com με την επιμέλεια του Δ/ντη του zanzaninfo.gr Αργύρη Ζαννιά.

Ποια είναι η σχέση των γονιών με την τεχνολογία; Πώς χρησιμοποιούν οι γονείς την τεχνολογία; Δρ. Ευγενία Ι. Τόκη, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου

Όμως ποια είναι η σχέση των γονιών με την τεχνολογία;

Πώς χρησιμοποιούν οι γονείς την τεχνολογία; Η αναφορά γίνεται τόσο γιατί τα παιδιά έχουν τους γονείς ως πρότυπο και συνήθως θέλουν να τους μιμηθούν όσο και γιατί τίθενται και θέματα γονεικού ελέγχου σε σχέση με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από τα παιδιά. 

Κάποιοι γονείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και μπορεί να κάθονται μπροστά σε μια ή και περισσότερες οθόνες για πολλές ώρες κάθε μέρα. 

Ταυτόχρονα μπορεί να ζητούν από το παιδί τους να περιορίσει τον χρόνο που χρησιμοποιεί τις διάφορες οθόνες. Άλλοι γονείς μπορεί να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να επιβραβεύσουν, να ηρεμήσουν, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους ή ακόμα για να τα απασχολήσουν ως υποκατάστατα νταντάδων. Έχοντας την ταμπλέτα το παιδί απασχολείται για ώρες μέχρι οι “μεγάλοι” να τελειώσουν τις δουλειές τους σε μια μαγευτική και διαδραστική οθόνη με κάποιο παιχνίδι ή στην καλύτερη περίπτωση με κάποια εκπαιδευτική εφαρμογή. Υπάρχουν φυσικά και γονείς που δεν είναι ψηφιακά εξοικειωμένοι. Αυτοί οι γονείς δηλώνουν την αδυναμία τους να παρακολουθήσουν τις ψηφιακές δραστηριότητες των παιδιών τους. Δεν είναι σε θέση να κρίνουν τη χρήση ή την επικινδυνότητα που εμπεριέχει η ενασχόληση του παιδιού με τις διάφορες ψηφιακές εφαρμογές αλλά ούτε και να κατανοήσουν τις ψηφιακές προκλήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως των ψηφιακών δεξιοτήτων, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σε ένα νέο κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μεταβάλλεται και που είναι διαφορετικός από αυτόν που οι ίδιοι γαλουχήθηκαν. Για να το επιτύχουν αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθούν και οι ίδιοι αυτούς τους ρυθμούς των αλλαγών στις νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν την τεχνολογία από τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη έρευνα στη Χιλή αναδεικνύει ότι περίπου το 40% των γονέων μαθαίνουν  από τα παιδιά τους πως να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
Η χρήση και τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Η κατάχρηση όμως είναι αυτό που πρέπει να αποφεύγεται. Όπως πάντα χρειάζεται μέτρο σε όλα τα θέματα, έτσι και σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες οι γονείς πρέπει να θέτουν τους κανόνες χρήσης τους στην οικογένεια και οι ίδιοι να δίνουν το παράδειγμα. Η παρατεταμένη χρήση μίας συσκευής μπορεί να κρατά τα παιδιά ήσυχα αλλά πιθανώς να τους στερεί άλλες πολύ χρήσιμες δραστηριότητες, όπως της άμεσης γλωσσικής επικοινωνίας που είναι ιδιαίτερης σημασίας ώστε να δέχονται πλούσια γλωσσικά ερεθίσματα και αλληλεπίδραση στο κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η χρήση και δημιουργικών εφαρμογών (λογισμικών) που με αλληλεπίδραση επιτρέπουν στα παιδιά να εκφραστούν να βάλουν την φαντασία τους να δουλέψει, να δημιουργήσουν ακόμα και να ενισχύσουν τη γλωσσική, γνωστική, κινητική, συναισθηματική, κοινωνικοπολιτιστική και ηθική ανάπτυξη τους.

Η συμμετοχή των γονιών στην ψηφιακές δραστηριότητες των παιδιών τους είναι καθοριστική. Γι’ αυτό «μάθετε μαζί με τα παιδιά σας». Ενδεικτικά θα μπορούσαν οι ακόλουθες ενέργειές να σας φανούν χρήσιμες:

Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους στην ψηφιακή εποχή, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες για να μπορείτε να καθοδηγήσετε καλύτερα τα παιδιά σας.

Ενεργοποιηθείτε οι ίδιοι στο μέτρο του δυνατού στη χρήση των  ψηφιακών συσκευών που διαθέτετε, στις εφαρμογές και στο διαδίκτυο εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητα σας.
Εξοικειωθείτε με το ψηφιακό λεξιλόγιο του διαδικτύου και μαζί με τα παιδιά σας ασχοληθείτε, μιλήστε, αναλύστε και παίξτε και σε «ψηφιακή έκδοση».

Θέστε τους ψηφιακούς κανόνες ορίζοντας χρονοδιάγραμμα και μετατρέψτε τις οικογενειακές ψηφιακές δραστηριότητες σε δημιουργική και απολαυστική απασχόληση για όλους, δείχνοντας έτσι στα παιδιά σας το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

(13 Φεβρουαρίου, 2014). Τετραπλάσιες πωλήσεις tablet στην Ελλάδα το 2013 – 93 εκατ. ευρώ τα έσοδα. Ανακτήθηκε από http://www.koolnews.gr/tech/tetraplasia-ta-kerdi-apo-agores-tablet-sthn-ellada-to-2013-93-ekat-eurw-ta-esoda/#more-376417
(15 October, 2013). Parenting in the Age of Digital Technology – A National Survey. New Media & Society.
Childwise monitor report 2012-13. http://www.childwise.co.uk/ChildWise-published-research-detail.asp?PUBLISH=4
Correa, T. (2013). BottomUp Technology Transmission Within Families: Exploring How Youths Influence Their Parents” Digital Media Use With Dyadic Data. Journal of Communication.
Correa, T., Straubhaar, J. D., Chen, W., & Spence, J. (2013). Brokering new technologies: The role of children in their parents’ usage of the internet. New Media & Society, 1461444813506975.
Freeman, S. (06 October, 2013). Multi-Screen Viewing: Canadians Increasingly Using Second Screens, Rogers Survey Says http://www.huffingtonpost.ca/2013/06/10/tv-viewing-habits-canada-rogers-survey_n_3415721.html
Sianou-Kyrgiou, E. & Tsiplakides, I. (2011). Digital divide, students’ use of the internet and emerging forms of social inequalities. In A. Jimoyiannis (ed.), Research on e-learning and ICT in education, (pp. 1-10). Springer Science + Business Media.

Δρ. Ευγενία Ι. Τόκη,
Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου


Από τους εξωτερικούς συνεργάτες του LesvosPost.com zanzaninfo.gr