30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο στον δολοφόνο της Λίζας-Στις 02/02 του 2012 σκότωσε αδέσποτη σκυλίτσα στην αυλή της Μονής Ταξιάρχη Μανταμάδου Λέσβου

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με απόφαση της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια επέβαλε...30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με απόφαση της που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια επέβαλε...
30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο στον δολοφόνο της Λίζας, στον άνδρα που στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 σκότωσε ένα αδέσποτο σκυλί στην αυλή της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Μανταμάδο Λέσβου και απείλησε και τον ιερέα π. Χρήστο Τσιτμηδέλλη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αν και αναβλήθηκε αρκετές φορές τελικά πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου του 2015 και ο δράστης καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης με χρηματική ποινή 5.250 ευρώ και ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την δολοφονία του ζώου, την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ο δολοφόνος της Λίζας για να δικαιολογήσει τις πράξεις του δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι 45 χρόνια κυνηγός και έφερε μαζί του, για να τον υπερασπιστούν, κατοίκους της περιοχής του Μανταμάδου – οι οποίοι αν και δεν ήταν στον τόπο του εγκλήματος – δικαιολόγησαν την εν ψυχρώ εκτέλεση του ζώου, επειδή τ’ αδέσποτα κάνουν ζημιές και τους τρώνε τα πρόβατα!

Ο φιλοζωικός σύλλογος Λέσβου «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» είχε συμπαρασταθεί εξ αρχής στον ιερέα, τον π. Χρήστο που προσπάθησε να σώσει την σκυλίτσα, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν λύγισε παρά τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας, δεν απέσυρε τις κατηγορίες και περίμενε την δικαίωση.

Θυμίζουμε ότι ο δράστης είχε επιτεθεί στον παπά τον οποίο τότε υπερασπίστηκε ο στρατιωτικός Μισαήλ Φαρσακόπουλος, ο οποίος βλέποντας τι συμβαίνει μπήκε στην μέση και τον προστάτεψε απωθώντας τον εκτελεστή.
Ο δράστης λίγες ώρες μετά το έγκλημα – και όταν έληξε το αυτόφωρο – έλεγε στους συγχωριανούς του ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ανθρώπους που ο ιερέας έβαλε να τον δείρουν για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Εντούτοις ουδέποτε μπόρεσε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Η βεβαίωση του διοικητικού προστίμου - τόσα χρόνια μετά το έγκλημα - είναι ουσιαστικά μια μεγάλη επιτυχία όσων μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων στο νησί καθώς οι αρμόδιοι πολύ συχνά δεν κάνουν ό,τι ορίζει η νομοθεσία, αν και είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να το πράττουν.

O Ιωσήφ Μποτετζάγιας πρόεδρος της «ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης» εξήγησε μιλώντας στο www.zoosos.gr ότι το πρόστιμο αυτό δικαιώνει και όλους εκείνους που αποτελούν την Πρωτοβουλία Πολιτών «Δικαιοσύνη για τη Λίζα» οι οποίοι πάλεψαν και για να λογοδοτήσει ο δράστης αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δηλαδή η κακοποίηση των ζώων, αδέσποτων ή μη, δεν είναι πλέον ανεκτή στη Λέσβο.

Πηγή www.zoosos.gr