Συνήγορος του Φοιτητή σε όλα τα ΑΕΙ- Ο άγνωστος θεσμός που λειτουργεί από το 2011..

Εσύ τι ξέρεις για το Συνήγορο του Φοιτητή; Μιλάμε για έναν άγνωστο θεσμό στα ΑΕΙ που λειτουργεί από το 2011 και έχει προβλεφθεί από το νόμο 2009/2011.


Αρμοδιότητες

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο 55 του νόμου 2009/2011, ο Συνήγορος του φοιτητή έχει ως σκοπό«τη διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος.Ο Συνήγορος του φοιτητή δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών».

Καθήκοντα

Όσον αφορά τα καθήκοντα του,  «ο Συνήγορος του φοιτητή διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για την επίλυσή τους. Μπορεί να ζητά από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη. Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα, ότι παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, συντάσσει πόρισμα το οποίο γνωστοποιεί στον καθηγητή τον οποίον αφορά ή την αρμόδια διοικητική υπηρεσία και τον φοιτητή που υπέβαλε την αναφορά, και διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος.».

Στην πράξη

Αρκετοί είναι οι φοιτητές που προσέφυγαν στο Συνήγορο του Φοιτητή προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για μια σειρά θεμάτων  όπως:


Διαγραφή φοιτητών που όριζε ο νόμος 4009.

Διακοπή της φοίτησης και διαδικασία επανεγγραφής.

Πρακτική άσκηση.

Μεταφορά θέσης (μετεγγραφές) και ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικά με τα κριτήρια αλλά και το τι ακριβώς ισχύει με τη μόνιμη κατοικία των γονέων. Χαρακτηριστική είναι μία περίπτωση φοιτητή που είχε προσφύγει στον Συνήγορο του Φοιτητή, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν αξιωματικός και δεν είχε μόνιμη κατοικία.

Δωρεάν συγγράμματα. Πολλοί φοιτητές που φοιτούσαν στο ίδρυμα μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, ζητούσαν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να πάρουν δωρεάν συγγράμματα, κάτι ωστόσο που ο νόμος δεν το επιτρέπει για όσους βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο.

Φοιτητικό πάσο.

Ζητήματα σίτισης, στέγασης και ειδικότερα ποιοι είναι οι δικαιούχοι.


Πηγη mycampus.gr