Χάσαμε και το μπαϊράμι….. Κατακόρυφη πτώση των τουριστών του μπαϊραμιού, λόγω της κατάστασης με τους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη

Σε πλήρη καταστροφή της τουριστικής κίνησης προς τη Λέσβο από την Τουρκία, με αφορμή τη φετινή μουσουλμανική γιορτής του κουρμπάν μπαϊράμ, οδηγεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο νησί.


Ο κ. Άρης Λαζαρής ο οποίος διακινεί το 80% των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως από τους 4.000 Τούρκους που αναμένονταν στη Λέσβο για το μπαϊράμι το πενθήμερο 23-27 Σεπτεμβρίου, δεν θα έλθουν πάνω από 1.000. Αλλά και από αυτούς που θα έλθουν άγνωστο είναι πόσοι θα μείνουν στο νησί.

«Όσοι έρχονται την τελευταία εβδομάδα για δυο-τρεις μέρες φεύγουν πίσω αυθημερόν ακυρώνοντας τις διανυκτερεύσεις τους και ό,τι άλλο είχαν κανονίσει να κάνουν τις μέρες που θα έμεναν στο νησί. Όλοι λένε πως δεν μπορούν να μείνουν στη Λέσβο για διακοπές λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στο λιμάνι» λέει ο κ. Λαζαρής. Επικαλείται δε σχετική επιστολή του τουριστικού πρακτορείου Γεντς Άϊ Σταρ της Σμύρνης, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακορείων της Τουρκίας -ΤURSAB, με την οποία του γίνεται γνωστή «η κατακόρυφη πτώση πωλήσεων ταξιδιών, στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και των επιπτώσεων από την παρουσία τους στη ζωή της Μυτιλήνης».

Αμείωτος ο αριθμός προσφύγων/μεταναστών στο νησί

Εξάλλου, αμείωτος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν σε δημόσιους χώρους και στο λιμάνι της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι δεν επαρκούν να καλύψουν τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζονται ότι σταθερά είναι πάνω από 3.500 αν και χθες αναχώρησαν για Πειραιά, με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, περί τους 4.500 επιβάτες και σήμερα αναμένεται μέχρι το βράδυ να αναχωρήσουν άλλοι 4.500. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των αφικνούμενων είναι καθημερινά άνω των 2.000 ενώ μερικές φορές -όπως το Σαββατοκύριακο- ξεπερνά τους 4.000 ημερησίως.

Οι αρμόδιες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. «Δεν προλαβαίνουμε να καθαρίζουμε και να αποκαθιστούμε τις ζημιές στις υποδομές. Καθημερινά δεχόμαστε το βάρος της διαχείρισης των συνθηκών ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Τα χρήματα του προϋπολογισμού έχουν τελειώσει. Κι όλη τη μέρα ασχολιόμαστε με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της Ευρώπης όλης το σηκώνει στην πλάτη της η Μυτιλήνη και οι Μυτιληνιοί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.


Πηγη matrix24.gr