Να γιατί χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στην Λέσβο:Στην μαύρη αγορά πωλούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως και 80€

Άγρια εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών. 80 € τα εισιτήρια στη μαύρη αγορά


Όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ σε σχετικό ρεπορτάζ οργιάζουν τα κυκλώματα που κερδοσκοπούν σε βάρος των προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο αναζητώντας ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Άτομα διάφορων εθνικοτήτων αγοράζουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στη συνέχεια τα μεταπωλούν ακόμα και στη διπλάσια τιμή εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των προσφύγων να φύγουν γρήγορα για τον Πειραιά. Συμπλοκές και φασαρίες στις ουρές έξω από τα πρακτορεία είναι καθημερινά φαινόμενα.

“Οι οικογένεια μου πλήρωσε 80 € για κάθε εισιτήριο. Η ουρά κάθε φορά που προσπαθούσαμε να βγάλουμε εισιτήριο ήταν πάνω από 500 άτομα και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε γιατί έχουμε μικρά παιδιά. Πολλές φορές γίνονται φασαρίες στις ουρές και φοβόμασταν. Κάποια άτομα έχουν βρει τρόπο και βγάζουν εύκολα εισιτήρια και στη συνέχεια τα πωλούν σχεδόν σε διπλάσια τιμή. Αυτό δεν είναι δίκαιο και πρέπει όλοι να αγοράζουν στην ίδια τιμή τα εισιτήρια” καταγγέλλει στην ΕΡΤ1 ο Σάιντ Μ. από το Αφγανιστάν.

Άλλοι πρόσφυγες κατάγγειλαν πως υπάρχουν φαινόμενα με επιτήδειους να νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους ακόμα και μικρά αντίσκηνα σε προνομιακούς χώρους.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ να σημειωθεί πως τις τελευταίες 48 ώρες έχουν φύγει από την Μυτιλήνη για τον Πειραιά 7.950 πρόσφυγες με τα πλοία της γραμμής αλλά και με τα πλοία που εκτέλεσαν τρία έκτακτα δρομολόγια. Ωστόσο η μεταναστευτική ροή είναι τέτοια που δεν αρκούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια για τη μεταφορά του συνόλου των προσφύγων, με αποτέλεσμα πάνω από 4.000 να παραμένουν στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης.

Αρκετοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν έχουν τα χρήματα για να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τον Πειραιά και να καλύψουν τα έξοδα παραμονής τους στη Λέσβο. Εθελοντές επισημαίνουν πως τα άτομα αυτά θα αυξάνονται καθώς θα συσσωρεύονται στο νησί και θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις.