Αγιασμός χωρίς εκπαιδευτικούς |Τουλάχιστον 15 νηπιαγωγεία σε χωριά της Λέσβου δεν θα λειτουργήσουν 11 Σεπτεμβρίου

Μετ’ εμποδίων θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για εκατοντάδες μαθητές στη Λέσβο καθώς τα κενά φέτος ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο.


Καθώς μάλιστα φέτος η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών θα καθυστερήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αρκετά σχολεία θα κάνουν αγιασμό …χωρίς εκπαιδευτικούς. Σαν να μην έφθανε αυτό προβλήματα υπάρχουν και φέτος στις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον 15 Νηπιαγωγεία σε χωριά της Λέσβου δεν θ’ ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αφού δεν έχουν ούτε ένα εκπαιδευτικό για να τα στελεχώσει. Παρόμοιο πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και σε κάποια δημοτικά σχολεία και πάλι σε χωριά του νησιού. Η Προεδρεύων του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου  κ. Καίτη Στρατάκη μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις. «Δυστυχώς αυτή την πληροφόρηση έχουμε ότι φέτος δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου αρκετά νηπιαγωγεία αλλά και δημοτικά σχολεία στη Λέσβο και αν δεν διοριστούν αναπληρωτές δεν θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα το Δημοτικό σχολείο Βατούσας με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν έχει ούτε ένα δάσκαλο ενώ στο Σκαλοχώρι όπου βρίσκομαι εγώ υπάρχει μόνο ένας εκπαιδευτικός ενώ απαιτούνται τρεις».

Φέτος η διαδικασία διορισμού αναπληρωτών αναμένεται να καθυστερήσει εντείνοντας προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Και αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταθέσουν νέες αιτήσεις μετά από σχετική απόφαση του τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ με την απόφασή του, υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τις Υπουργικές Αποφάσεις που είχε εκδώσει το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία των προσλήψεων και να ορίσει νέα προθεσμία υποβολής τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν νέοι πίνακες και να υπάρξει και χρονικό περιθώριο για υποβολή ενστάσεων. Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να προλάβει να ολοκληρωθεί πριν τις 15 Σεπτεμβρίου.

…Και χωρίς καθαρίστριες

Για μια ακόμη χρονιά, έντονο αναμένεται να είναι το πρόβλημα έλλειψης καθαριστριών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαδικασία πρόσληψης των καθαριστριών για τα σχολεία  αναμένεται και φέτος να καθυστερήσει αφήνοντας τα σχολεία …χωρίς καθαριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις την περασμένη Πέμπτη – ενόψει εκλογών – υπογράφθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έδωσε παράταση στο καθεστώς που ίσχυε πριν δηλαδή οι προσλήψεις να γίνονται μέσω των Σχολικών Επιτροπών ενώ το κόστος θα καλύπτεται μέσω Υπουργείου Παιδείας. Πέρυσι η αρμοδιότητα αυτή είχε «περάσει» στους Δήμους και η νέα Δημοτική αρχή Γαληνού συνάντησε προβλήματα καθώς μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε δεν  είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις προκηρύξεις θέσεων με αποτέλεσμα να σπεύδει  να προλάβει να ολοκληρώσει τις προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Κάτι ανάλογο αναμένεται να παρουσιαστεί και φέτος αφού αυτή τη φορά θα κληθούν οι Σχολικές Επιτροπές να δώσουν μάχη με το χρόνο για να «τρέξουν» τις χρονοβόρες  διαδικασίες ώστε να γίνουν οι προσλήψεις των συμβασιούχων καθαριστριών. Σημειώνεται ότι οι μόνιμες καθαρίστριες είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις ελλείψεις στα  σχολεία , ενώ μόνο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50 δημοτικά και νηπιαγωγεία στη Λέσβο, θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά χωρίς καθαρίστριες με αυτό συνεπάγεται για χώρους όπου καθημερινά θα βρίσκεται μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών.


Πηγή : Νέα της Λέσβου / Ρεπορτάζ : Πέλλη Γιακουμή