Πλήθος πιστών βρέθηκαν στην Πέτρα Λέσβου για να τιμήσουν την Παναγία Γλυκοφιλούσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Πέτρα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή 14 του μηνός.


Στην κορυφή του βράχου της Πέτρας ύψους σαράντα περίπου μέτρων, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, σε θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους χρόνους της ηγεμονίας των Γατελούζων στη Λέσβο ήταν μικρό φρούριο. Το φρούριο ήταν απρόσιτο από τις τρεις πλευρές λόγω του απόκρημνου βράχου και μόνο από την ανατολική μπορούσε κάποιος να αναρριχηθεί μέχρι τα τείχη του οχυρού, αλλά και εύκολα να αποκρουσθεί από τους αμυνόμενους.

Εδώ και μέρες χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν την Παναγία Γλυκοφιλούσα της Πέτρας και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα της, μάλιστα χιλιάδες πιστών από τα γύρω χωριά πηγαίνουν προς την Πέτρα ακόμα και με τα πόδια.

Πραγματική λαοθάλασσα για άλλη μια χρονιά στο πανηγύρι της Πετράς.  Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών εκτός Λέσβου που ήρθαν στο νησί μας για να εκπληρώσουν το τάμα τους αλλά ακόμα και ξένων Τουριστών που βρίσκονται στον Μολυβο και στην Πέτρα.

Χιλιάδες πιστών χτες παραμονή αλλά και σήμερα ημέρα της Παναγίας περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς την Παναγία.

Στις 11 το πρωί, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ταύρου με τη συνοδεία έφιππων νέων και παραδοσιακή μουσική (αφετηρία στο ναό του Αγίου Νικολάου). Στις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας, ακολουθήσε μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία της Πέτρας.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιήθηκε η τοπική εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πέτρα χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομου. Αμέσως μετά την λειτουργιά πραγματοποιήθηκε η ιερά λιτανεία της εικόνας της Παναγίας συνοδεία έφιππων καβαλάρηδων. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ξανά μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία του χωριού.

ΒΙΝΤΕΟ:  ITVPETRA, dimitris lps



Watch live streaming video from itvpetra at livestream.com