Σύσκεψη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Σάμο για το μεταναστευτικό

Σύσκεψη μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικόλαου Κατρακάζου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, με θέμα την εξέταση των τελευταίων εξελίξεων σε ότι αφορά την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων  προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων στα πλοία της Ακτοπλοΐας.


Στη σύσκεψη  συμμετείχαν ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βαγγέλης Τσιρίγος ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωσταντέλης  ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου  και ο Διοικητής ΑΤ Σάμου κ. Κώστας Τσαγκαράκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή ως κοινωνία δεν υποτιμήσαμε τις συνέπειες που μπορούσε να προκαλέσει το μεγάλο πρόβλημα της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και για το λόγο αυτό κύρια λόγω του υπέρμετρου ζήλου και της εργασίας των αστυνομικών και λιμενικών αρχών καταφέραμε, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εισερχόμενων δεν υστερεί από τα γειτονικά νησιά, να καταγράφονται και να πιστοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια να προωθούνται στο κέντρο. Δεν ζήσαμε τις δύσκολες καταστάσεις που δυστυχώς αλλά γειτονικά μας νησιά ζουν. Και όλα αυτά με την ουσιαστική απουσία της κεντρικής διοίκησης αφού παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις για στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και για υλική συνδρομή πέρα από καλές προθέσεις και υποσχέσεις δεν είδαμε τίποτα άλλο.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε εκρηκτική αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο αυτοί που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα προώθησης στο Πειραιά λόγω της πληρότητας των πλοίων. Αυτή την έννοια είχε και η σημερινή συνάντηση, δηλαδή να εκτιμηθεί το πρόβλημα και να ζητηθεί από τη κεντρική διοίκηση να συνδράμει άμεσα με υλική βοήθεια που θα κάνει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών καλύτερες, αλλά και να εξασφαλίσει λύση για τη μεταφορά τους τις απόμενες 10 μέρες.


Θέλω, τέλος, για μια ακόμη φορά να μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας στο προσωπικό και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου για τη πολύτιμη βοήθεια τους στο τόπο μας, βοήθεια που παρέχεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».