Απόβαση της ΕΛ.ΑΣ. για το μεταναστευτικό-Άμεση απόσπαση αστυνομικών στην Λέσβο

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία του άτυπου σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από την έκρηξη των προσφυγικών ρευμάτων.


Στο κτίριο της Κατεχάκη γίνονται καθημερινές συσκέψεις για τον καθορισμό των κινήσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και διαδικασιών που καλείται να διαχειριστεί η αστυνομία, χωρίς να ανήκουν στον τομέα ευθύνης της. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, λόγω της μεγάλης εισροής νέων μεταναστών στα νησιά και η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί στοχευμένες κινήσεις.

Μία εξ αυτών είναι η διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και απεστάλη προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, η οποία καλεί όσους επιθυμούν να αποσπαστούν στα νησιά, να το δηλώσουν μέχρι το Σάββατο 14 Αυγούστου.

Προτεραιότητα για τη μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού έχουν η Λήμνος, η Λέσβος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Σάμος, η Κως, η Χίος, η Κάρπαθος, κ.ά. που δέχονται και τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Η διαταγή, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», έχει ημερομηνία έκδοσης την 11η Αυγούστου 2015 - μία ημέρα μετά τις εικόνες ντροπής στην Κω. Στόχος είναι να μετακινηθούν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου 260 αστυνομικοί, προκειμένου να ενισχύσουν τις υπηρεσίες των νησιών.

Στο υπηρεσιακό έγγραφο επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των μετακινουμένων θα καθοριστεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο θα προκηρύξει τουλάχιστον ανάλογο αριθμό θέσεων στις αντίστοιχες αστυνομικές διευθύνσεις. Μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία όλοι όσοι φέρουν βαθμό ανθυπαστυνόμου, αρχιφύλακα, υπαρχιφύλακα και αστυφύλακα, αλλά και να περιλαμβάνονται στους πίνακες τακτικών μεταθέσεων έτους 2015.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι μετακινήσεις αυτές θα γίνουν στοχευμένα και θα λάβουν εκτάκτως εντός του Αυγούστου τη μορφή τακτικών μεταθέσεων.

Σε συνδυασμό με τους 300 αστυνομικούς που έχουν ήδη σταλεί ως ενισχυτική δύναμη στα νησιά, όπως στην περίπτωση της Κω που μετέβησαν εκτάκτως δύο διμοιρίες ΥΜΕΤ, οι επιτελικοί θεωρούν ότι θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα στα Δωδεκάνησα. Το βασικό στοίχημα που θέλουν φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να κερδίσουν είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και η ταχεία έκδοση των απαραίτητων χαρτιών.

Αίτημα στη Frontex

Σ' αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αποσταλεί αίτημα στη Frontex, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο και τους πρόσφυγες, να χορηγηθούν στις ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες επιπλέον συστήματα καταγραφής και ταυτοποίησης τύπου Γιούροντακ, τα οποία είναι κινητές βάσεις δεδομένων.

Ενας ακόμη πονοκέφαλος για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, καθώς τόσο τα τακτικά κλιμάκια της ΕΥΠ στα νησιά, όσο και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα συναγερμού και ετοιμότητας. Το ενδεχόμενο να «κρύβονται» ανάμεσα στους πρόσφυγες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ πιθανό και οι ελληνικές αρχές είναι σε «ανοιχτή» επικοινωνία με τις υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η παρείσφρηση τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι κάτι που «καίει» όλες τις διωκτικές αρχές.

Το αμέσως επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι η τήρηση της τάξης και η εύρυθμη λειτουργία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μετά και το θλιβερό επεισόδιο με τον αστυνομικό που χαστούκισε πρόσφυγες έξω από το αστυνομικό μέγαρο της Κω.

Οπως αναφέρουν αστυνομικά στελέχη, αλλά και τοπικοί φορείς, η άγνοια για την επόμενη μέρα και για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκ μέρους των μεταναστών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναμονή, δημιουργούν πολλές εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν έκτροπα. Γι' αυτό τον λόγο με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στην Κω βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επικεφαλής του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

Για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο υπουργός Γιάννης Πανούσης συμμετέχει στις διευρυμένες κυβερνητικές συσκέψεις, τις οποίες έχει αναλάβει ατύπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ως υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου.

Μάλιστα, η σταδιακή εκτόνωση της κρίσης στην Κω επιτεύχθηκε χάρη στην αποστολή αστυνομικού προσωπικού στο νησί και τη ναύλωση του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος», που οδήγησε στην επίσπευση των διαδικασιών υποδοχής και καταγραφής των 7.000 μεταναστών που βρέθηκαν στο νησί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η τελευταία σύσκεψη έγινε την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Βούτση, Γιάννη Πανούση, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Θόδωρο Δρίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχειριστικής αρχής να απορροφήσει ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις μέσα στις επόμενες 5 ημέρες και να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 33 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, παρατηρείται καθυστέρηση και στην εκκαθάριση δαπανών σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, καθώς στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει επιδείξει ακραία τυπολατρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η αστυνομία έχει επιφορτιστεί και με καθήκοντα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, δεδομένου ότι έχει ιδρυθεί υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει την ευθύνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τους μετανάστες. Ωστόσο, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων, τη στέγαση και τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών. «Χρειάζεται απόλυτη συνεργασία με όλους τους φορείς, συναρμόδια υπουργεία και τοπικές αρχές. Στην Κω δεν συνέβη αυτό», υπογραμμίζει με νόημα στέλεχος της Κατεχάκη.

Πηγη Εθνος της Κυριακής