«Κούρεμα» από 300 έως 1.500 μόρια στις βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μέχρι την Πέμπτη 27 Αυγούστου αναμένεται να λήξει η αγωνία των 105.000 υποψηφίων, που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις


Το τοπίο στις εκτιμήσεις ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή με τους εκπαιδευτικούς - αναλυτές να επισημαίνουν ότι, η πτώση - σε αρκετές Σχολές μάλιστα κατακόρυφη - είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στις εξετάσεις.

Αυτός βέβαια δεν ήταν ο μοναδικός λόγος, καθώς το ζήτημα των μετεγγραφών, με το νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, ώθησε αρκετούς στο να δηλώσουν Τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ και η εμπειρία των capital controls, εν μέσω της διορίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε Ιδρύματα πλησίον της κατοικίας τους, καθώς δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν ένα λογαριασμό. 

Τα κεντρικά Ιδρύματα, τα οποία συγκεντρώνουν το 50% του συνόλου των υποψηφίων, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αναλύσεων, καθώς οι παράμετροι είναι πολλοί και αρκετοί αποτελούν καινούργιο φαινόμενο.

Η στροφή προς τα κεντρικά Ιδρύματα ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που δηλώνει ότι, η ζήτηση είναι αυξημένη.

Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα, που σε δημοφιλείς και μεσαίας ζήτησης Σχολές θα κρατήσει τη βάση εισαγωγής σε χαμηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, η αδυναμία αρκετών να σπουδάσουν στη Σχολή επιλογής τους σε απομακρυσμένη τοποθεσία θα κρατήσει και σε αυτή την περίπτωση τις βάσεις χαμηλά σε τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, αυτή τη φορά λόγω χαμηλής ζήτησης.  

Από 200 έως και 1.500 μόρια 

Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών Σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων.

Αντίστοιχα, οι Πολυτεχνικές Σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων.  
Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά Σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν.
  
1ο επιστημονικό πεδίο  

Ακόμα και στο όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να κινηθεί η Νομική Αθηνών, όταν πέρσι είχε φτάσει τα 18.700.

Η Νομική Κομοτηνής υπολογίζεται να χάσει ακόμα και 800 μόρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τις Σχολές Ψυχολογίας.

Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις Σχολές που έχουν ειδικό μάθημα, όπως τα ΜΜΕ, μιας και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά καλές. 

2ο επιστημονικό πεδίο 

Πτώση τουλάχιστον 500 μορίων θα σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα δύο μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.

Η Πληροφορική Αθηνών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 17.000, ενώ οι Φυσικομαθηματικές δεν θα σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, κυρίως γιατί η βάση εισαγωγής τους κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, 14.000 - 16.000 μόρια.  

3ο επιστημονικό πεδίο 

Η πιο σίγουρη επιστροφή στα επίπεδα του 2013 είναι η Σχολή της Ιατρικής Αθηνών, η οποία πέρσι «κέρδισε» 300 μόρια, τα οποία θα χάσει φέτος.

Οι αριστούχοι στη Βιολογία - μάθημα βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο - ήταν πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα επηρεάσει και τις Παραϊατρικές Σχολές, που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Οι Φαρμακευτικές, για παράδειγμα, υπολογίζεται να χάσουν μέχρι και 600 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο 

Μέχρι και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν κάποιες Σχολές από το συγκεκριμένο πεδίο.
Για τα δημοφιλή Τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια.

Οι Σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων στο ΕΜΠ χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις που απέκτησαν πέρσι, επιστρέφοντας στα 18.500 μόρια.

Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς ανεβασμένα, χωρίς να ξεπερνάνε τα 100 μόρια, θα κυμανθούν κάποια Τμήματα, που κυμαίνονται στο 13 με 14.  

5ο επιστημονικό πεδίο 

Εδώ η απώλεια ακόμα και 1.000 μορίων εκτιμάται με μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Πτωτική πορεία την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι αναλυτές θα σημειωθεί και στα περιφερειακά Τμήματα, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω από τη βάση, καθώς η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τα τελικά νούμερα.

Πάντως, οι δημοφιλείς Σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση στα μόρια.


ΠΗΓΗ: ΕΤ