Κρυφά χαράτσια στη ρύθμιση των "100 δόσεων"

Κρυφά χαράτσια, που φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό των ποσών που πληρώνουν σήμερα, θα κληθούν να καταβάλουν όσοι είναι σε ρύθμιση χρεών με τα νέα κριτήρια που τίθενται σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο στο νόμο για τις 100 δόσεις! 


Με τις αλλαγές που ζήτησε η τρόικα και ψήφισε η κυβέρνηση στο νόμο 4336/15 του Μνημονίου, έρχονται επιβαρύνσεις για χιλιάδες οφειλέτες στα μηνιαία ποσά των δόσεων, που κυμαίνονται από 10 ως 100 ευρώ επιπλέον, λόγω του αυξημένου επιτοκίου που καθορίστηκε στο 5,05% (αντί 3% που ισχύει τώρα), ενώ το πραγματικό σοκ κρύβεται στη διάταξη του νόμου που λέει ότι, ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης μπορεί να αλλάζει εκ των υστέρων, με απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων (σ.σ.: και όχι των διοικήσεων)!

Η διάταξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι, ένας οφειλέτης που έχει υπογράψει απόφαση για ρύθμιση 30.000 ευρώ σε 100 δόσεις, μπορεί εκ των υστέρων και με μονομερή απόφαση του Ταμείου του να έχει μετάπτωση ρύθμισης σε λιγότερες, δηλαδή από 100 στις 72, στις 50, στις 36, στις 24 ή στις 12 και έτσι να βρεθεί να πληρώνει από τη μια μέρα στην άλλη τη διπλάσια δόση!!!  

Κριτήρια 

Η μείωση του αριθμού των δόσεων δεν θα είναι αυθαίρετη, αλλά η απόφαση θα λαμβάνεται με αξιολόγηση οικονομικών κριτηρίων, όπως το εισόδημα του οφειλέτη, η περιουσιακή του κατάσταση και τυχόν άλλες υποχρεώσεις του (φόροι, δάνεια κ.λπ.).  

Εάν τα κριτήρια «δείχνουν» μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις Ε9 ότι, ένας οφειλέτης μπορεί αντί για 250 ευρώ δόση να πληρώνει 400 ευρώ, τότε το Ταμείο με εισήγηση του διοικητικού υπαλλήλου θα μπορεί να μειώνει τον αριθμό των δόσεων που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση και να υποχρεώσει τον οφειλέτη να εξοφλήσει το χρέος του σε λιγότερες δόσεις!  

Το κριτήριο αυτό, όπως και οι αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις δόσεις του Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής. 
Με τις τροποποιήσεις αυτές, όλες οι δόσεις που πληρώνουν σήμερα στα Ταμεία τους οι 270.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ενεργή ρύθμιση, θα αλλάξουν.  

Με το νέο σύστημα της ρύθμισης, οι δόσεις μετατρέπονται σε… "ασανσέρ", που όμως θα πηγαίνει μόνο προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής.


ΠΗΓΗ: e-typos.com