Έκθεση φωτογραφίας του H.C. BRESSON από την Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης-01/08-31/08

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης οργανώνει και παρουσιάζει στο νέο εκθεσιακό της χώρο στο Κάτω Κάστρο στη Μυτιλήνη, φωτογραφική έκθεση με πρωτότυπες φωτογραφίες του μεγάλου φωτογράφου HenriCartier-BressonΕγκαίνια έκθεσης 01/08/2015 ώρα 08:00μμ
Διάρκεια έκθεσης 01/08/2015 έως 31/08/2015
ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Κυριακής) 7:00μμ – 9:00μμ


Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής που την κάνει και μοναδική είναι ότι αποτελείται από φωτογραφίες που φέρουν στο πίσω μέρος την ιδιόχειρη υπογραφή του μεγάλου καλλιτέχνη. Η σειρά αποτελείται από 39 μεγάλες φωτογραφίες και 15 μικρότερες. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές δεν είναι από τις ευρέως γνωστές φωτογραφίες του Bresson  ανά τον κόσμο και  παρουσιάζονται για πρώτη φορά.Πολλές αφορούν την Ελλάδα. Κυρίως σκηνές υπαίθρου, από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος αλλά και σκηνές από νυκτερινό μαγαζί με μπουζούκια και ζεϊμπέκικο.

Επίσης στην έκθεση θα παρουσιάζονται δύο σπάνια και  πολύτιμα βιβλία των εκδόσεων Verve το Images A La Sauvetteκαιτο Les Europeens .

Εγκαίνια έκθεσης 1 Αυγούστου. Ώρα 8 το βράδυ

Διάρκεια έκθεσης 1-31Αυγούστου ανοικτά καθημερινά πλην Κυριακής. 

Εκθεσιακός χώρος Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, 3η Πάροδος Μικράς Ασίας, Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Λίγα Λόγια για τον HenriCartier-Bresson. 

Ο HC-Bresson είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους στο κόσμο που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης εξέλιξης της τέχνης της φωτογραφίας και που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει με το έργο του τους σημερινούς φωτογράφους. Είναι από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς φωτογράφους και για πολλούς ίσως ο σημαντικότερος φωτογράφος του 20ου αιώνα.

Ο HenriCartier-Bresson γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1908 στην Chanteloup, στη Γαλλία.

Από εύπορη οικογένεια, σπούδασε λογοτεχνία και σχέδιο Λατρεύει τη ζωγραφική και συναναστρέφεται με σουρεαλιστές καλλιτέχνες. Από το 1930 αρχίζει να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει.  Ταξίδεψε παντού σε όλο το κόσμο  φωτογραφίζοντας πάντα με Leica και πενηντάρι φακό και αφήνοντας παρακαταθήκη σε μας ένα μοναδικό έργο για την ανθρώπινη ιστορία και πολιτισμό.

 Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Κούβα, Μέξικο, Καναδάς Ιαπωνία, Ελλάδα  είναι κάποιες από τις χώρες που πήγε  κάνοντας πολλές από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του. Είναι ο πρώτος δυτικός  φωτογράφος που του επιτρέπεται να φωτογραφίσει στην ΕΣΣΔ. 

Συμμετείχε στη Γαλλική αντίσταση, φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, αλλά απέδρασε τελικά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Μετά το τέλος του πολέμου ίδρυσε με τον RobertCappa, τον Seymour και τον  Rodgerτο φημισμένο και πολύ αυστηρό μέχρι και σήμερα για την επιλογή των συνεργαζόμενων φωτογράφων, πρακτορείο Magnum.


Στις 3 Αυγούστου 2004 πεθαίνει στην οικογενειακή κατοικία του στην Προβάνς, σε ηλικία 95 ετών.