Χ.Αθανασίου: Κίνδυνος για τα προϊόντα του Νομού Λέσβου από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

«Κίνδυνος για τα προϊόντα  του Νομού Λέσβου από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ»

                              
Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου προσυπέγραψε και κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα «Κίνδυνος για τη φέτα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ».

Στην αναφορά του ο Βουλευτής τονίζει, εάν προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας  κ. Πάνος Σκουρλέτης, να  προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της Γεωγραφικής Ένδειξης στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στο πλαίσιο της Επικείμενης Εμπορικής Συμφωνίας της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α. αλλά και αν προτίθεται να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με άλλα κράτη μέλη, που έχουν κοινά με την Ελλάδα συμφέροντα ώστε να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ζητείται επιπλέον η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «ΜΕΙΚΤΗ» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια αλλά και η προώθηση ενός σχεδίου ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, σε ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ για την ασύγκριτη ποιότητα της γνήσιας Ελληνικής φέτας καθώς και πολλών άλλων προϊόντων, όπως το καλαθάκι Λήμνου (ΠΟΠ), το Λαδοτύρι Μυτιλήνης (ΠΟΠ), το Ελαιόλαδο Λέσβου (ΠΓΕ), κ.α.


Οι Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημέρωσαν επίσης τον Υπουργό, ότι η ΕΕ βρίσκεται σε εντατική διαβούλευση με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (ΤΤΙΡ), ωστόσο στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία εφόσον γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε. θα πλήξουν τόσο τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και τις κεκτημένες αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.