Ποια είναι τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη η ελληνική Βουλή

Οι νέοι φόροι του δεύτερου γύρου των προπαιτούμενων - Βαρύ πλήγμα για ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες - Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμα


Νέες... φορολογικές παγίδες κρύβει για χιλιάδες φορολογούμενους ο δεύτερος γύρος μέτρων που πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την ελληνική βουλής, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός.

Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή φέρνει νέες αυξήσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Μετά το πρώτο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη με τη μορφή του κατεπείγοντος, με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται τώρα και το δεύτερο.

Ειδικότερα, η νέα δέσμη μέτρων που ζητούν οι δανειστές προβλέπει:

- ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια, έως το 2016, με σαφή προϋπόθεση πως οποιαδήποτε αλλαγή λάβει χώρα στις αντικειμενικές αξίες, αυτή δεν θα διαταράσσει τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος για τη διετία 2015 - 2016.

- Ενοίκια

Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια ως εξής:

α) Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
β) Από το 33% στο 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

- Επίδομα θέρμανσης

Οι δανειστές έχουν προτείνει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ταυτόχρονα είναι πιθανή και η μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με εκείνον του πετρελαίου κίνησης.   

Αγρότες

Σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών, με ταυτόχρονα αύξηση φόρων.
Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

- Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές αξιώνουν την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

-          Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Υιοθέτηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.


Πηγη news247.gr