Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Πέραμα Γέρας Λέσβου (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Λαμπρά η πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονος Περάματος Μυτιλήνης και φέτος στο μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό του στο Περαμα στον κόλπο Γέρας Λέσβου.

Αναρίθμητα πλήθη πιστών συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, προκειμένου να υμνήσουν τον Άγιο Παντελεήμονα και να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα του.

Το εόρτιο ξεκίνησε την Κυριακή παραμονή με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Περάματος Λέσβου και συνεχίστηκε χτες με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος το πρωί, ενώ το γλέντι στα παραδοσιακά καφενεία αλλά και στις καφετέριες και τις δυο ημέρες κράτησε μέχρι τα χαράματα..

Την Κυριακή παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Πέραμα Γέρας Λέσβου τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και αμέσως μετά η λιτανεία της Ιεράς εικόνας στα παραδοσιακά σοκάκια του Περαματος Λέσβου συνοδεία της παιδικής μπάντας του Περάματος, πολυαρίθμων έφιππων καβαλάρηδων , οπλίτες της μονάδας καταδρομών (ΛΟΚ) που εδρεύει στο Πέραμα καθώς και πλήθος πιστών αλλά και ιερέων από όλη την Λέσβο.

Την Κυριακή (26/07) Παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος 60-70 περίπου άλογα συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας του Αγίου στην προκυμαία του Περάματος Γέρας. Οι συνοδοί, νέοι κυρίως ιππείς, νεαρές αμαζόνες, ακόμα και νεαροί φίλιπποι .  Άλογα που στέκονται στα δύο πόδια, σκηνές που η αδρεναλίνη τερματίζει.

Χτες Δευτέρα ημέρα της εορτής (27/07) του Αγίου Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκε μετά την Θεια λειτουργιά και το έθιμο του στύλου με τη σημαία στο λιμάνι Περάματος, όπου ένας μακρύς κορμός δένδρου στερεώνεται κάθετα στην προβλήτα, ενώ στην άκρη του προς το μέρος της θάλασσας, στερεώνεται η Ελληνική σημαία. Κατόπιν ο κορμός αλείφεται με γράσο. Νικητής είναι όποιος καταφέρει πρώτος να περπατήσει πάνω στον κορμό και να φθάσει τη σημαία.

Πλήθος κόσμου από πολλά χωριά αλλά και όλης της Λέσβο, πήγαν και φέτος στο Πέραμα Λέσβου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, να ψωνίσουν κάθε λογής προϊόντα από τους μικροπωλητές της εμποροπανήγυρις, αλλά και να γλεντήσουν στα καταστήματα που διέθεταν ζωντανή μουσική.


Το LesvosPost.com βρέθηκε την παραμονή της εορτής στο Πέραμα Λέσβου και κατέγραψε τα παρακάτω αποκλειστικά πλάνα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό…
Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)