Αφιέρωμα «Γιατί να επισκεφτείτε την Λέσβο»- Τουριστικός οδηγός

Το νησί της Λέσβου ή Λέσβος είναι ένα δημοφιλές θέρετρο, χωρίς να έχει υπερβολική τουριστική κίνηση.


Στη Λέσβο έζησε τον 7ο αιώνα π.χ. η ποιήτρια Σαπφώ, καθώς και ο Αλκαίος, ένας άλλος αρχαίος ποιητής που υποτίθεται ότι ήταν εραστής της Σαπφώς. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος γεννήθηκε εδώ το 4ο αιώνα π.χ., καθώς και νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης που επίσης προέρχονταν από τη Λέσβο.

Οι Έλληνες ονομάζουν το νησί της Λέσβου Μυτιλήνη που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού. Η Λέσβος είναι ενα μεγάλο νησί και έχει ένα θαυμάσιο τοπίο, που αξίζει να το εξερευνήσετε. Επειδή υπάρχει μία μεγάλη στρατιωτική βάση εδώ οι νέοι , η νυχτερινή ζωή ειναι πολύ έντονη, χωρίς όμως να είναι τόσο έντονη όπως στην Ίο ή στην Κω. Υπάρχουν πολλά ήσυχα χωριά στη Λέσβο για εκείνους που θέλουν την γαλήνη και ησυχία. Το νησί είναι πολύ κοντά στο Αϊβαλή και υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τοπικά πλοία.

Ιστορία :Το νησί κατοικήθηκε πιθανότατα από τους λαούς της Μικράς Ασίας στη 2η χιλιετία π.χ., ή ακόμη και νωρίτερα από αυτό. Ή Λέσβος είχε αρκετή ευημερία, και η Σαπφώ είχε σχολή για νεαρές ευγενείς γυναίκες τον 7ο π.χ. αιώνα. Ο διάσημος φιλόσοφος Επίκουρος επίσης ίδρυσε μια σχολή εδώ.

Λόγω της θέσης της, η Λέσβος κυβερνήθηκε από τους Πέρσες κατά τη διάρκεια του 6ου και 5ου αιώνα π.χ., αλλά το νησί ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και έκανε ό, τι μπορεί για να σαμποτάρει τον Περσικό εχθρό. Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στον 2ο αιώνα π.χ., και αρχαιολογικά ευρήματα μάς λένε ότι πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν βίλες στο νησί.

Οι Γενουάτες κατέλαβαν το νησί μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και του Βυζάντιο από τους σταυροφόρους τις αρχές του 13ου αιώνα, και οι Τούρκοι ήρθαν τον 15ο αιώνα.

Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας άρχισε το 1821, και 91 χρόνια αργότερα, τελικά απελευθερώθηκε η Λέσβος.

Αξιοθέατα:Η πρωτεύουσα Μυτιλήνη της Λέσβου έχει ένα ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο καθώς και ένα λαογραφικό μουσείο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Κάστρο του 14ου αιώνα, καθώς και το ρωμαϊκό θέατρο από το 3ο ή 2ο π.χ. αιώνα.

Το πιο όμορφο μέρος του νησιού είναι ο Κόλπος της Καλλονής στο κέντρο του νησιού με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον και εκατοντάδες είδη πουλιών. Εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Καλλονή και Μόλυβο. Στην αρχαία πόλη στον Μόλυβο μπορείτε ακόμα να δείτε τείχη από τον 8ο αιώνα π.χ. και υπάρχει και ένα βυζαντινό κάστρο.

Κοντά στην περιοχή βρίσκεται η Πέτρα, ένα χωριό με ένα παράξενο, ψηλό βράχο με μια εκκλησία του 18ου αιώνα αφιερωμένη στην Παναγία την Γλυκοφιλούσα στην κορυφή του.

Η μονή Λειμώνος κοντά στην Καλλονή που χρονολογείται απο τα βυζαντινά χρόνια εχει ανεκτίμητους θησαυρούς στο μουσείο της .
Το γυναικείο μοναστήρι Αγ. Ραφαήλ είναι επίσης ανοικτό για το κοινό.

Στο χωριό Μανταμάδος υπάρχει ο ναός του Αγίου Ταξιαρχών. Διαθέτει ένα φημισμένο εικονίδιο που φέρεται ότι ήταν κατασκευασμένα από πηλό και αίμα.

Μια άλλη διάσημη εικόνα φυλάσσεται στην εκκλησία της Παναγίας της Σιών . Υποστηρίζεται ότι είχε γίνει από τον Ευαγγελιστή Λουκά, και πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Λίγο πιο βόρεια, το γραφικό χωριό Μήθυμνα βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Το χωριό είναι γεμάτο από παραδοσιακά σπίτια και δαιδαλωτούς δρόμους, υπάρχει επίσης ένα παλιό Κάστρο εδώ.

Η Ερεσός είναι άλλο ένα πανέμορφο χωριό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Σαπφώ και Θεόφραστος έζησαν εδώ. Υπάρχει ένα αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο εδώ, καθώς και το περίφημο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου που αξίζει μια επίσκεψη.

Δραστηριότητες: Υπάρχουν πολλά μέρη για να επισκεφτείτε, καθώς και πολλές παραλίες του νησιού έχουν θαλάσσια σπορ. Το νησί είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορία και οδήγηση , πολλοί παρατηρητές πουλιών έχουν βρει τον παράδεισο τους στο νησί δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόλογοι υδροβιότοποι όπως αυτός στον κόλπο της Καλλονής.

Παραλίες :Οι Παραλίες Καλλονής και Πέτρας είναι δύο από τις πιο υπέροχες παραλίες του νησιού και είναι επίσης ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Ο Αγ. Ισίδωρος και η Σκάλα είναι επίσης πολύ ωραία μέρη για μπάνιο, αλλά στη Λέσβο υπάρχουν πολλές περισσότερες παραλίες για να εξερευνήσετε και να τις απολαυσετε.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η Λέσβος έχει ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, και θα βρείτε αρκετά μπαρ και κέντρα διασκέδασης στη Μυτιλήνη, τη Σκάλα και στη Μήθυμνα.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στη Μυτιλήνη θα βρείτε ελληνικά και διεθνή εστιατόρια, αλλά και όλα τα χωριά έχουν επίσης μικρές παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό. Το νησί είναι γνωστό για τις ελιές και το ούζο του που ειναι απο τα καλύτερα στην Ελλαδά, και υπάρχουν πολλά τοπικά γλυκά.

Ψώνια και αγορές :Θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται στη Μυτιλήνη. Ένα τυπικό αναμνηστικό από τη Λέσβο είναι το ελαιόλαδο και φυσικά και το ούζο που ειναι από τα πιο διάσημα προϊόντα της Λέσβου.

Συγκοινωνίες: Όλα τα τοπικά λεωφορεία ξεκινούν απο τη Μυτιλήνη και υπάρχουν συνδέσεις με τα περισσότερα χωριά γύρω από το νησί. Υπάρχουν επίσης ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα, καθώς και σκάφη που μπορούν να σας μεταφέρουν σε κάποια από τις παραλίες. Τα Ταξί στη Λέσβο είναι χρήσιμα για τη μεταφορά σας στο νησί 24 ώρες την ημέρα. Οι οδηγοί είναι πρόθυμοι να σας οδηγήσουν με ασφάλεια στον προορισμό σας με οικονομικές τιμές.

Δρομολόγια : Η Λέσβος έχει το δικό της αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν επίσης οχηματαγωγά πλοία από και προς Πειραιά, Θεσσαλονίκη, καθώς και νησιά όπως τη Χίο, τη Σάμο
Πληροφορίες για Λέσβο

Γενικές πληροφορίες
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος: 1600 τ. χιλ.
κωδικός: 22510
Πληθυσμός: περίπου 110 000
 Λεωφορεια¨28138
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι
Νοσοκομειο Μυτιληνη: 57700
Ιντερνετ καφέ: ναι
Λιμεναρχείο: 24115
Ψηλότερο βουνό:
Αστυνομία: 29900
Τιμές : Μεσαίες
Τουριστικές Πληροφορίες: 71347
Ενοικιαζώμενα δωμάτια:
Αεροδρόμιο: 38700