ΙΣΑ: Καταρρέουν οι μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας- Σε οριακό σημείο τα κέντρα υγείας του Β. Αιγαίου

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία των νησιών και των ακριτικών περιοχών της χώρας, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σύμφωνα με τον ΙΣΑ η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απέστειλε αίτημα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της «Αποστολής» για αποστολή υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου των Φούρνων Ικαρίας.

"Οι Μονάδες υγείας των νησιών που αντιμετώπιζαν όλο αυτό το καιρό σοβαρά προβλήματα με τις τελευταίες εξελίξεις - που οδήγησαν στην αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει το σύστημα υγείας- μεσούσης της τουριστικής περιόδου βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η  κατάσταση αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και πρόκειται να  πλήξει τον τουρισμό της" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα αποστέλλοντας φάρμακα και υλικά για να καλύψει το ιατρείο τις επείγουσες ανάγκες του.

Ο ΙΣΑ παράλληλά υπενθυμίζει τις προτάσεις του για την υγειονομική θωράκιση των νησιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

•Η άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
•Η παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.