Μόνον με πιστωτική κάρτα αγορές άνω των 70 ευρώ στα νησιά-Με πιστωτική και στην Λέσβο

Μια από τις διατάξεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται μια διάταξη που ορίζει ότι στο εξής, στα νησιά οι αγορές αξίας άνω των 70 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μόνο με πιστωτική κάρτα.


Το μέτρο αφορά νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.

Τι αναφέρει αναλυτικά η ρύθμιση για την πληρωμή με πιστωτική κάρτα στα ποσά άνω των 70 Ευρώ;

Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου, στις περιοχές της παρ.4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, με πληθυσμό άνω των τεσσάρων χιλιάδων εκατό (4.100) μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε εβδομήντα (70) ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.» β. Στο άρθρο 20 του ν.3842/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2,3 και 7 του παρόντος άρθρου και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (ebanking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. 

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.»

Το μέτρο λοιπόν ισχύει για τα εξής νησιά (που με βάση την απογραφή του 2011 έχουν πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων):

Κρήτη, Εύβοια, Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Αίγινα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος. 

Τουριστικά νησιά με λιγότερους από 4.100 κατοίκους είναι:

Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Φολέγανδρος.

Πηγη news.gr