Με 251 ΝΑΙ ξημερώματα ενέκριναν το νέο μνημόνιο…..ΝΑΙ από Ζερδελή, Αθανασίου-Παρών από την Α. Κυριτση-OXI απο Σταύρο Τάσσο

Μετά από μία δραματική ψηφοφορία στην Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, το "πράσινο φως" δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για τον... "υπέρ πάντων αγώνα" στις Βρυξέλλες.

Μία εξουσιοδότηση που δεν ήρθε "αναίμακτα" για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού μπορεί η ελληνική πρόταση να έτυχε ευρείας αποδοχής από το Κοινοβούλιο, ωστόσο οι απώλειες που μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικές, με κόστος την απώλεια της δεδηλωμένης.

Παρόλα αυτά, "τώρα προέχει η συμφωνία" όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τα όποια σενάρια για την επόμενη ημέρα του πολιτικού σκηνικού να μετατίθενται για την Δευτέρα.

Μέχρι τότε, η ιστορία γράφεται στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το κρίσιμο Eurogroup στις 16:00 το απόγευμα.

Το κρισιμότερο όλων για να το πούμε καλύτερα, αφού σήμερα θα φανεί το αν επιβεβαιώνεται το σενάριο που θέλει τους Θεσμούς να βλέπουν "με καλό μάτι" την ελληνική πρόταση.

Με απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση με το ESM.

Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.

Ειδικότερα από το ΣΥΡΙΖΑ:

-Όχι ψήφισαν: η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

-Παρών δήλωσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας .

-Απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση "χάνει" τη δεδηλωμένη και σίγουρα αυτό θα δρομολογήσει εξελίξεις από Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνιά.

Τα ξημερώματα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Σημείωσε επίσης πως αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους", κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει την ελληνική πρόταση αλλά δηλώνει παρούσα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έλαβε τον λόγο και με φανερή την ένταση στη φωνή του, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές σε περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη να είναι γνωστή.

Με αυτό τον ελιγμό ο κ. Τσίπρας προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να πείσει εκείνους που τις τελευταίες ώρες φλερτάριζαν με την καταψήφιση της ελληνικής πρότασης, ύστερα και την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει και τόνισε πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογής υψηλής ευθύνης και όσον αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά με τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε η ψήφο για εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό του, κάτι όμως που τελικά δεν το κατάφερε. 

Όπως αναφέρει η Ημερησία, τα πέντε σενάρια για το... μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα εξής:

- Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και να και εκεί υπάρξουν διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. 


- Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη.

- Το σενάριο του νέου… ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

- Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να... μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι.

- Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες.


Με πληροφορίες από Ημερησία, newsit.gr