Με 230 «ναι» πέρασαν τα προαπαιτούμενα, 36 διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση των μέτρων με 230 «ναι».


Ένα λιγότερο «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη να τάσσεται με το «ναι». 

Εγκρίθηκε με 230 ΝΑΙ, 63 ΌΧΙ και 5 ΠΑΡΩΝ το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνιστά έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης ψηφοφορίας, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει την έκπληξη ψηφίζοντας ΝΑΙ, ενώ τρεις ακόμα βουλευτές γύρισαν από το ΠΑΡΩΝ στο ΝΑΙ. Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και 5 δήλωσαν Παρών.

Σκληρές κόντρες υπήρξαν μεταξύ των βουλευτών στην συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο μέτρων. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου αλλά και τα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία διαφώνησε με το δεύτερο πακέτο μέτρων και έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά με χρονική σειρά τις τοποθετήσεις στη Βουλή:

-Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο κατεπείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα. Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, και ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

-Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί σήμερα το δεύτερο πακέτο μέτρων ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από την ερχόμενη Παρασκευή και να έχει ολοκληρωθεί -με την ψήφιση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους- έως τις 20 Αυγούστου.

-Εξηγώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η λέξη αγρότες δεν υπήρχε στα προαπαιτούμενα, ενώ τόνισε πως οι θεσμοί είπαν ότι το θέμα των πρόωρων συντάξεων θα πάει μετά τη συμφωνία.

-Το σοβαρό ηθικό δίλημμα, από τη μία να προτείνει την ψήφιση ενός νόμου, ορισμένες ρυθμίσεις του οποίου τον βρίσκουν αντίθετο, και από την άλλη αν δεν το κάνει η χώρα θα βρεθεί ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας, έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

-Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμισε με έντονους τόνους πως ο Νίκος Παρασκευόπουλος διαφωνούσε μέχρι πρότινος με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

-Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Σαμαράς έφεραν μνημόνιο σαν της Αριστεράς», ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε πως «αν δεν πιστεύτε στο πρόγραμμα που φέρνετε, παρατηθείτε και φύγετε».

- Για δημοσιονομικό και πολιτικό κατήφορο έκανε λόγο η Ραχήλ Μακρή, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

- Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

- Αρνητικοί απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας και Θανάσης Πετράκος.