Με 229 ΝΑΙ ψήφισαν το νέο μνημόνιο- Όχι από Ζερδελη-Κυριτση-ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 39 βουλευτές

Η συμφωνία πέρασε, ο στόχος επετεύχθη, αλλά η κυβέρνηση έχασε. Πρώτα μπαίνει για το καλό της χώρας, λέει το Μαξίμου η συμφωνία, και ύστερα όλα τα άλλα. 

Η συμφωνία εγκρίθηκε, για την ακρίβεια τα πρώτα μέτρα με ευρεία πλειοψηφία και 229 “ναι”, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 39 απώλειες, βαρύτατες απώλειες, που το Μαξίμου χαρακτηρίζει διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα προτεραιότητα έχει το Eurogroup στις 11:00 που συνεδριάζει ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η ψηφοφορία:

Στη ψηφοφορία η κυβέρνηση έχασε 39 βουλευτές. Οι 322 είπαν όχι, έξι είπαν παρόν και μια βουλευτής απουσίαζε. Τέσσερις ήταν οι υπουργοί που είπαν όχι και έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ενός ευρύτατου ανασχηματισμού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελαρίδη:

Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας.

Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ξημερώματα σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό:

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ψηφοφορία συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή. Μαζί του ήταν οι: Νίκος Παππάς, Χρήστος Μαντάς, Κορωνάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Ξυδάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Βούτσης.

Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που εξακολουθούν να στηρίζουν πλήρως 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 των ΑΝΕΛ.
Μια άμεση απάντηση είναι η αντικατάσταση των τεσσάρων υπουργών που είπαν “όχι” (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Βλαβάνη και Ήσυχος), αλλά και η αντικατάσταση άλλων “μη πρόθυμων” υπουργών.

Την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση καθώς τόσο το Ποτάμι, όσο και η ΝΔ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχουν. Το ενδεχόμενο εκλογών πλησιάζει καθώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της μόνο με την ανοχή και τις ψήφους της αντιπολίτευσης.


Πηγη newsit.gr