Βάσεις 2015: Πτώση 1000 μόρια

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις 2015 και σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται να σημειωθεί «βουτιά» έως και 1.000 μόρια σε αρκετές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, σε αρκετές σχολές της περιφέρειας πρόκειται να υπάρξουν ακόμα και κενές θέσεις.


Οι κακές επιδόσεις των μαθητών οφείλονται κατά κύριο λόγο στα δύσκολα θέματα που έπεσαν σε φυσική και μαθηματικά. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόνο το 0,95% των μαθητών της θεωρητικής έγραψαν από 18-20, που σημαίνει ότι μειώθηκαν και οι αριστούχοι, γεγονός που που θα φέρει κατακόρυφη πτώση των βάσεων ακόμη και στις περιζήτητες σχολές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει μετά τις 20 Αυγούστου.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, πτώση των βάσεων θα πρέπει να αναμένεται στις Νομικές και σε κάποιες Παιδαγωγικές σχολές, καθώς επίσης και σε τμήματα όπως Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας, Θεατρικών Σπουδών και Κοινωνικής Θεολογίας. Στο δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται ελεύθερη πτώση των βάσεων σε περιζήτητες σχολές όπως οι Φυσικομαθηματικές και: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Οι χαμηλές βαθμολογίες στη Βιολογία φέρουν πτώση των βάσεων και στο τρίτο πεδίο και σε σχολές όπως η Ιατρική και οι Φαρμακευτικές. Αντίθετα, το πέμπτο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να μείνουν στα περσινά επίπεδα ή να αυξηθούν λίγο σε σχολές όπως Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστημών.

Εκτός από την οικονομική ανασφάλεια που είναι ένας αστάθμητος παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων, ο άλλος είναι η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που ψηφίστηκε ως τροπολογία στο νόμο για την ιθαγένεια. Η δραστική μείωση των μετεγγραφών αναμένεται να οδηγήσει σε ιλιγγιώδη πτώση τις βάσεις περιφερειακών σχολών τις οποίες πέρυσι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «πάτημα» για να επιτύχουν τη μετεγγραφή τους σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης όπου οι βάσεις ανέβηκαν πέρυσι κατά 1.960 μόρια επειδή δηλώθηκε από πολλούς υποψήφιους που πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

Αντίθετα, όμως, στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων ο παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις είναι σταθμισμένος και ένας: οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις. Συνεπώς, η μεγάλη δυσκολία των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και μεγάλη πτώση των βάσεων στις ιατρικές, τις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, η Ιατρική της Αθήνας θα κινηθεί ανάμεσα στα 19.000 και τα 19.050 μόρια, η Νομική της Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.500, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ.

Στα 18.070 μόρια αναμένεται να κινηθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης καταγράφοντας πτώση 600 μορίων. Στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται πτώση 700 μορίων (17.550 μόρια), ενώ 400 με 500 μόρια θα είναι η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Γενικά, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Από την άλλη πλευρά, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000 με 13.000 μόρια) της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να καταγραφή μικρή άνοδος.