«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΡΙΣΤΕΡΑ “VALENTINE ROAD”» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Κυριακή 7 Ιουνίου και ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου (Αδραμυττίου 46, Μυτιλήνη, Λέσβος), με ελεύθερη είσοδο


Με αφορμή τις εργασίες της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (με πρόεδρο την κ. Ευτυχία Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής), με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, σε συνεργασία με το Outview Film Festival, Ημέρες Queer Κινηματογράφου, διοργανώνει Εκδήλωση, με συζήτηση & προβολή ταινίας, την Κυριακή 7 Ιουνίου και ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου (Αδραμυττίου 46, Μυτιλήνη, Λέσβος), με ελεύθερη είσοδο.

Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη μη συμπερίληψη των ομόφυλων ζευγαριών στο ισχύον Σύμφωνο, καθώς θεωρείται πως εισάγει διακρίσεις με βάση το φύλο. Το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης θα αποτελέσει σημείο-σταθμό για τη γενικότερη αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, που παραμένει αναλλοίωτο ως τις μέρες μας από την τελευταία μεταρρύθμισή του το 1983. Το προς κατάθεση σχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, και πρόκειται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 7 Ιουνίου και ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου θα προβληθεί το τρομερά επίκαιρο ντοκιμαντέρ “Valentine Road”, της Marta Cunningham (ΗΠΑ, 2013). Το 2008 στην Καλιφόρνια, ο 15χρονος Μπράντον Μακ Ινερνι πυροβόλησε εν ψυχρώ μες στην τάξη το συμμαθητή του, Λάρι Κινγκ, επειδή ο τελευταίος του αποκάλυψε πως θα ’θελε να γίνει ο Βαλεντίνος του. Το σοκαριστικό «Valentine Road» διερευνά τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας, αποκαλύπτοντας την ομοφοβία, το σεξισμό, το ρατσισμό και το σχολικό εκφοβισμό (bullying) που κυριαρχούν στην Αμερικάνικη καθημερινότητα, και ξεμπροστιάζει ένα δικαστικό σύστημα που στέκεται ανίκανο να τα αντιμετωπίσει… Η προβολή του αποκτά, λοιπόν, βαρύνουσα σημασία, με φόντο τη δραματική δική μας ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη και τα πάμπολλα  καθημερινά περιστατικά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα “Πολιτικές σεξουαλικότητας & Αριστερά”: η Μαρία Cyber, καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Outview Film Festival (στο οποίο φέτος για πρώτη φορά παραβρέθηκαν μέλη της Κυβέρνησης και της Βουλής: συγκεκριμένα, η κ. Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, και η κ. Βασιλική Κατριβάνου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Αντώνης Σιγάλας, ΛΟΑΤK ακτιβιστής και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θα μας μιλήσουν για τους αγώνες και τα ζητήματα που έχουν ανοίξει μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, και για το πώς οι διεκδικήσεις αυτές συνδέονται με την Αριστερά.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και το Outview Film Festival στέκονται εδώ και χρόνια αλληλέγγυα στις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και συλλογικοτήτων, και παλεύουν ενεργά για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και ενάντια στο ρατσισμό που πηγάζει από αυτές.