"Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου" «Γιατί ο Δήμος Λέσβου δεν ακούει τον αντίλογο;»-

Είμαστε πλέον στα μέσα Ιουνίου απομένουν 2,5 μήνες ακόμα για να φύγει και αυτό το καλοκαίρι….


Φυσικά φέτος λόγω του μεταναστευτικού θα έχουμε την μεγαλύτερη μείωση του τουρισμού σε σχέση με αλλά καλοκαίρια… 

Ο Δήμος Λέσβου ξεκινάει μια προσπάθεια για την δημιουργία  εταιρείας με ονομασία "Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου"….

Σε αυτήν την προσπάθεια όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλές προτάσεις από παρατάξεις, πολίτες φορείς κτλ..

Ο Δήμος Λέσβου όμως αποφασίζει να πορευτεί μόνος του στο δύσκολο κομμάτι του τουρισμού.. 

Ποσό όμως είναι εφικτό αυτό;;

Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Λέσβου δεν έχει συμβουλευτεί κανέναν ειδικό για την κατάρτιση του καταστατικού του οργανισμού παρά μόνο τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιλήνης κ Πάνο Πιτσιο ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής τουρισμού του οποίου όμως το αντικείμενο δεν αφορά την τουριστική ανάπτυξη και τον τουριστικό σχεδιασμό.…

Σοβαρές ενστάσεις- προτάσεις από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»… που δεν ακούγονται

Τόσο στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και στα ΜΜΕ αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα έχουν εκφραστεί σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις από την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», η οποία πριν λίγες ημέρες εξέδωσε δελτίο τύπου σε συνεργασία με το συνδυασμό «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο».

Το LesvosPost.com συνομίλησε με τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου» Βαγγέλη Παυλη και Νικόλαο Κουρτζη και μας δήλωσαν τα παρακάτω:

Νικόλας Κουρτζής «Το καταστατικό αποτελεί ΤΗ ΜΟΝΗ συμφωνία που πραγματικά δεσμεύει τους εταίρους για οτιδήποτε. Πέρα όμως από το νομικό του μέρος, θέτει επίσης τις βάσεις πάνω στις οποίες «χτίζεται» η εταιρεία.

Τους στόχους της και τους τρόπους επίτευξης αυτών, τις πηγές κεφαλαίων, τη δομή της, τις διαδικασίες. Είναι, ας πούμε, τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεις. Αν τα θεμέλια φτιαχτούν στραβά ή σαθρά, το οικοδόμημα δεν θα είναι λειτουργικό ή θα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Στις δημοτικές παρατάξεις, ακόμα και αυτές που εκπροσωπούνται στην επιτροπή, δεν στάλθηκε ποτέ (εμείς το πήραμε επειδή το ζητήσαμε) το σχέδιο του καταστατικού, την ύπαρξη του οποίου τη μάθαμε από τα ΜΜΕ!

 Υποβάλαμε, σε χρόνο ρεκόρ (δέκα μέρες!) από τη στιγμή που μας στείλατε το καταστατικό, προτάσεις σαφείς και τεκμηριωμένες, για τις οποίες συζητήσαμε με επαγγελματίες του τουρισμού και με ειδικούς στη νησιωτική ανάπτυξη.

Τις απορρίψατε όλες. ΟΛΕΣ! Αντ' αυτού, προχωράτε με ένα κείμενο εμφανώς γραμμένο στο πόδι, σαν να αποτελεί προϊόν μέγιστης διοικητικής επιστημοσύνης.

 Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ούτως ή άλλως, «χαθεί» για τον υπό ίδρυση Οργανισμό. Το να λέμε λοιπόν ότι «βιαζόμαστε» να τον βγάλουμε στον αέρα έστω πρόχειρα «και θα τα βρούμε στην πορεία» δείχνει αδικαιολόγητη βιασύνη και επιπολαιότητα. 

Από τη στιγμή που εμπλέκονται διαφορετικοί φορείς, με διαφορετικές οπτικές και επιδιώξεις, το να μην υπάρχει ένα στιβαρό καταστατικό που να θέτει ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας, πολύ φοβάμαι ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για τον Οργανισμό. Το έχουμε ξαναδεί. Εκτός αν ο πραγματικός στόχος του οργανισμού είναι, απλά, το κυνήγι χρηματοδοτικών προγραμμάτων (κάτι που όμως θα μπορούσε να το κάνει και ο Δήμος) και η ανάθεση συμβάσεων...

Τόσο το μάρκετινγκ όσο και η πολιτική, δεν κρίνονται ποτέ από τις προθέσεις, αλλά από το αποτέλεσμα. Επιλέγετε να οργανώσετε και να τρέξετε τον οργανισμό με εσωστρέφεια, ως ένα κλειστό κλαμπ. 

Συνεπώς, η ευθύνη της απόφασης βαρύνει εσάς και τα υπόλοιπα μέλη αυτού του κλαμπ.»

......................................................

Βαγγελης Παυλης «Η κριτική στο καταστατικό δεν αφορά την ποσότητα των σελίδων του, αλλά την ΠΟΙΟΤΗΤΑ και τη ΔΟΜΗ του. Κρίνεται από το σκοπό, τους στόχους, τη δομή και τις προτάσεις του. Το να προσεγγίζεται μονοδιάστατα ο τουρισμός είναι όντως ένα πρόβλημα και αυτό επισημάναμε με την κριτική μας. Η κριτική αυτή προήλθε από άτομα που ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη και τον τουριστικό σχεδιασμό, το χωρικό σχεδιασμό, το σχεδιασμό νησιωτικών οικοσυστημάτων, τη διαχείριση του τοπίου της υπαίθρου, τη διαμόρφωση συνείδησης τοπίου και την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη. Αντιθέτως, το καταστατικό προήλθε από ΕΝΑ άτομο που ασχολείται με το μάρκετινγκ. Η τουριστική διαχείριση ενός ολόκληρου νησιού, όπως η Λέσβος, ΔΕΝ είναι ατομική υπόθεση. Η ανάπτυξη είναι ένα παζλ, όχι “one man show”…

Οι κυρίες ενστάσεις τους είναι:

α) μη ικανοποιητικός προσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος,

β) απουσία μιας γενικής στρατηγικής τουρισμού χαραγμένης από ειδικούς,

γ) έλλειψη μελέτης βιωσιμότητας,

δ) συγκεχυμένοι και αλληλο-επικαλυπτόμενοι μακρόσυρτοι στόχοι,

ε) αποκλεισμός επιτυχημένων φορέων τουρισμού αλλά και άλλων φορέων «φύσης» και «πολιτισμού».

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ως προς τη βιωσιμότητα, αλήθεια έχουν κατανοήσει οι τουριστικοί φορείς το πόσο συχνά θα πληρώνουν την εταιρεία για να καλύπτει τα έξοδά της; Γνωρίζουν πόσα θα είναι αυτά; Εν γένει, δεν είδαμε ότι «κάτι πάει να γίνει σωστά», απλά ότι «κάτι πάει να γίνει» και προσπαθούμε να βελτιώσουμε δομικά προβλήματα που διαβλέπουμε.

Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε υπεύθυνο πόστο πρέπει να μάθει να ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και να σέβεται τους άλλους που του προτείνουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για το καλό του τόπου μας. Τουρισμός δεν είναι… μόνο το Marketing Plan!

Τι θα προωθήσεις αν δεν υπάρχει προσδιορισμένο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν;

Ελπίζω η ευαγγελιζόμενη διάθεση συνεργασίας να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ή στο πλαίσιο μιας πυροτεχνηματικής μιντιακής ρητορικής.»


Επίσης, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου» τονίζουν και την ανάγκη ενεργοποίησης και αξιοποίησης των υπόλοιπων αναπτυξιακών εταιρειών του δήμου προς τη σωστή κατεύθυνση.