Συντονισμός των Μουσείων της Λέσβου για την προώθηση κοινών δράσεων και την ενημέρωση των επισκεπτών της Λέσβου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εκπροσώπων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ο Πάτερ Αντώνιος Κοντοπός, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου
ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade
η κα. Μαντώ Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ο κ. Ηλίας Βαλιάκος και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Αστυρακάκη να συμμετάσχει στο Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου εκπροσωπώντας τα Μουσεία και τις Πινακοθήκες του Δήμου Λέσβου.

Τα θέματα της συνάντησης επικεντρώθηκαν στη συγκρότηση και λειτουργία του Δικτύου και την υλοποίηση κοινών δράσεων. Ειδικότερα, στα πλαίσια της συνεργασίας των Μουσείων της Λέσβου προγραμματίζεται:

Εκτύπωση χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου στον οποίο εμφανίζονται οι θέσεις των Γεωλογικών Μνημείων καθώς και τα Μουσεία και οι επισκέψιμοι χώροι της Λέσβου.

Στον ενημερωτικό υλικό του χάρτη παρουσιάζεται το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου και πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας. Ο χάρτης θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της Λέσβου.

Δημιουργία κοινού ενημερωτικού εντύπου των Μουσείων της Λέσβου

Διανομή στα Μέσα Ενημέρωσης και φορείς του τουρισμού επικαιροποιημένων πληροφοριών για τη λειτουργία των Μουσείων, τα ωράρια λειτουργίας και στοιχεία επικοινωνίας των Μουσείων της Λέσβου τη φετινή τουριστική περίοδο

Διάθεση πληροφοριών για τα Μουσεία της Λέσβου κατά την υποδοχή των επισκεπτών σε όλα τα Μουσεία μέλη του Δικτύου

Συντονισμός εκδηλώσεων και από κοινού γεγονότων (Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Αυγουστιάτικη Πανσέληνος, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε από την κα. Ελισάβετ Κελίδου, διδάσκουσα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίαση των εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών για τη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου και ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα λογότυπα που σχεδίασαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία οι φοιτητές.

Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π. καθώς και του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου και του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Η επόμενη συνάντηση συντονισμού του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου 2015.


Μπείτε στην ομάδα μας στο FB «Λεσβιακό Καλοκαίρι 2015»: https://www.facebook.com/groups/summerlesvos

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (Νέο κτίριο)

Στο Νέο κτίριο εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα περίφημα ψηφιδωτά της «Οικίας του Μενάνδρου». Κάθε μήνα παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη στο ισόγειο του Μουσείου «Το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα».
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 2251040223 •  E-mail:  efales@culture.gr
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3484


 

Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα) β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος, κτερίσματα) και γ) καθημερινή ζωή. Στον ημιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη, αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
Διεύθυνση: Σκάλα Ερεσού, Τ.Κ. 811 05 Ερεσός
Τηλ.-Fax:  2253053037 •  E-mail:  efales@culture.gr
Ιστότοπος:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=18301


Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας


Είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της Λέσβου του τέλους του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00
Διεύθυνση: Πέτρα, Τ.Κ. 811 09 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253041510 •  E-mail: efales@culture.gr


Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο


Η συλλογή του περιλαμβάνει εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τέχνης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα. Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, περιλαμβάνει επίσης συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα κ.α.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 09:00-13:00
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Θεράποντος, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.:  2251028916 •  E-mail:  ebmmyt@gmail.com
Ιστότοπος: www.ebmm.gr


Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade

Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Picasso, Léger κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.: 2251023372 •  E-mail:  info@museumteriade.gr
Ιστότοπος: http://museumteriade.gr/


Μουσείο Θεόφιλου


Ανεγέρθηκε στη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή.
Ώρες λειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή: 09:00 -14:00
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ:  2251041644 •  Ιστότοπος: www.mytilene.gr


Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης


Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. Eκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, Ελλήνων και ξένων καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων.
Ώρες λειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή: 09:00 -14:30
Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.-Fax: 2251048002 •  Ιστότοπος: www.mytilene.gr


Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο συγκρότημα του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής, του 1911. Αυθεντικά μηχανήματα που λειτουργούν ξανά, ψηφιακές προβολές και ο ήχος της μπουρούς, ζωντανεύουν μοναδικά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου και τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-18:00 (1/3 - 15/10)
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, T.K. 811 02 Λέσβος
Τηλ: 2253032300 •  E-mail:  piop@piraeusbank.gr 
Ιστότοπος: http://www.piop.gr

 

Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά


Πρόκειται για μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 1887 από το Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Εκτίθενται σπάνιο αρχειακό υλικό, έκθεση ζωγραφικής και παλαιά αντικείμενα από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου. 
Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 16:00 (Χειμερινό ωράριο) / 10:00 – 18:00 (Θερινό ωράριο)   
Διεύθυνση: Παπάδος, Τ.Κ. 811 06 Λέσβος
Τηλ.: 2251082007  •  E-mail:  archipelagos1998@gmail.com 
Ιστότοπος: www.vranasmuseum.gr/

 



Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»


Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και προβάλει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.
Διεύθυνση: Χίδηρα, T.K. 811 10 Λέσβος
Τηλ.:  2253051128 •  E-mail:  info@jakobides-digital-museum.gr 
Ιστότοπος: www.jakobides-digital-museum.gr/el/?lang=el


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του παρουσιάζονται μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Φύσης καθώς και οι φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του και η γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους.

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα-Σαββάτο: 09:00-17:00 • Κυριακή: 10:00-17:00 (1/10 - 30/6)
Δευτέρα-Σαββάτο: 09:00-18:00 • Κυριακή 10:00-18:00 (1/7 - 30/9)
Διεύθυνση: Σίγρι, Τ.Κ. 811 03 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253054434, 2251047033  •  E-mail:  lesvospf@otenet.gr
Ιστότοπος: www.lesvosmuseum.gr


Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας


Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων μοναδικής αξίας που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής.
Διεύθυνση: Βρίσα-Πολιχνίτος, Τ.Κ. 813 00 Λέσβος

Τηλ:  2252061890  •  Ιστότοπος: http://vrisa.geol.uoa.gr/