Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων της Λέσβου στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή-Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Πανηγυρικός ήταν και φέτος ο εορτασμός των Αγίων της Λέσβου στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή.


Η Ιερά Μητρόπολις Μυτιλήνης και η Ιερά Μητρόπολις Μηθύμνης διοργάνωσαν τον επίσημο εορτασμό των Αγίων της Λέσβου, με εορταστικές εκδηλώσεις και πάνδημη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων , κατά την εβδομάδα που πέρασε από 7 Ιουνίου έως 14 Ιουνίου.

Το Σάββατο το βραδύ πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη η Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων από τον Ναόν του Αγίου Θεράποντος μέσω της Προκυμαίας προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν, όπου αποτέθηκαν τα Ιερά Λείψανα και οι Ιερές Εικόνες και τελέσθηκε Αρτοκλασία, επί ειδικής εξέδρας στην Προκυμαία.

Δείτε στιγμιότυπα από τη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων της Λέσβου και της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας "Η Φοβερά Προστασία" η οποία, από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, έφθασε στην πόλη της Μυτιλήνης και στο αγιοτόκο νησί της Λέσβου, συνοδευόμενη από τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Γέροντα Χριστόδουλο, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων των Ιερών Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μηθύμνης, για τον καθιερωμένο κατ΄ έτος εορτασμό της εβδομάδας των εν Λέσβω Αγίων Σάββατο 13 Ιουνίου 2015. 

Κάθε χρόνο την πρώτη μετά των Αγίων Πάντων Κυριακή η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των εν Λέσβω διαλαμψάντων Αγίων.

ΒΙΝΤΕΟ www.zoiforos.gr

ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ









ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ είχε ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Καλλονής συνιερουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου και Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ομιλία του Πανοσιολ. Ηγούμ. π. Νικόδημος Παυλόπουλος και  Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων.


ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΣΠΕΡΑΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 9 μ μ.

Ιερά Αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό Καλλονής συνιερουργούντων των ως άνω Αρχιερέων με συμμετοχή πολλών Κληρικών , ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Πρόχορος Ζιμβραγουδάκης, Ιεροκήρυξ της I. Μ. Μυτιλήνης.


ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το απόγευμα ώρα 7:30 μ.μ. τελέσθηκε ο Εσπερινός στο Μαρτύριο του Γ αιώνος στο ύψωμα του Ναυτικού ομίλου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. ομιλία του Πρωτοπρ. π. Αθανάσιος Γιουσμάς.
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 9:30μ.μ.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, όπου είχαν μεταφερθεί τα Ιερά Λείψανα των Αγίων, έγινε η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας με το όνομα «Φοβερά Προστασία»(9:00 μ.μ.).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αγρυπνία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π.Χριστόδουλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου.
 


ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τελέσθηκε στον Άγιο Θεράποντα προ των Ιερών Λειψάνων η Θεία Λειτουργία.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΣΠΕΡΑΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα 7μ.μ.

I. Ναό Αγίου Θεράποντος έγινε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσόστομου, και Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Έλαβε μέρος όλος ο Ιερός Κλήρος και των δύο Μητροπόλεων. Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη η Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων από τον Ναόν του Αγίου Θεράποντος μέσω της Προκυμαίας προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν, όπου  αποτέθηκαν τα Ιερά Λείψανα και οι Ιερές Εικόνες και  τελέσθηκε Αρτοκλασία, επί ειδικής εξέδρας στην Προκυμαία.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου, στο κέντρο του Ναού, ιερουργούντων Σεβ. Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου και Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Ομιλία του ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Κουτσαμπάσης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης.