Σημαντικές αποφάσεις στην συνεδρίαση Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Λέσβου-Θα γίνουν όμως;

Πραγματοποιήθηκε η 3η επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, υπό τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη και παρόντος του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού.  


Εκτός ημερήσιας διάταξης, διεξήχθη συζήτηση γύρω από το μεταναστευτικό θέμα και ο Δήμαρχος Λέσβου ενημέρωσε την Επιτροπή για όλες τις ενέργειες διαχείρισης της κρίσης που έχει πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή τις τελευταίες ημέρες και παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε στενή συνεργασία με εθελοντικούς φορείς και τοπικές υπηρεσίες (αστυνομία, λιμενικό, κ.λπ.), επιτεύχθηκε σταδιακά η απομάκρυνση των μεταναστών από το λιμάνι της πόλης και η μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου γίνεται πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση.  

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν, ήταν οι εξής:  

1.    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου – Θεσσαλονίκης: Κατόπιν του αιτήματος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, για διερεύνιση της δυνατότητας δρομολογημένης ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης Λέσβου – Λήμνου – Θεσσαλονίκης, η αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Μυρσινιά, Γιάννη Σαμιώτη και Πάνο Πίτσιο Επιτροπή, που είχε οριστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση προκειμένου να χειριστεί το θέμα, εισηγήθηκε τη σύνταξη επιστολής που θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους όλων των τουριστικών & επιχειρηματικών φορέων του νησιού, προς το νέο Υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, δεδομένου ότι η προηγούμενη παρέμβαση είχε γίνει προς τον τ. Υπουργό  Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επί των ημερών του οποίου καταργήθηκε το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Με την επιστολή θα ζητείται η επαναδρομολόγηση της ακτοπλοϊκής γραμμής με δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα του λόγους του αιτήματος.

2.    Μεθοδολογία λειτουργίας Γραφείου Τουρισμού Δήμου Λέσβου: Κατόπιν εισήγησης της εθελόντριας Νίκης Ζουμπούλη, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου (προσωρινά στο κτήριο του Τελωνείου), προσδιορίστηκε η μεθοδολογία λειτουργίας του για τη θερινή τουριστική περίοδο. Εντός του Γραφείου θα δίνονται πληροφορίες και υλικό, που αφορούν σε αξιοθέατα & πολιτιστικές δραστηριότητες όλου του νησιού,  δρομολόγια πλοίων – πτήσεων – λεωφορείων, ενοικίαση αυτοκινήτων, κ.α. Με δεδομένο ότι πολλοί επισκέπτες, εκτός όλων των άλλων, βάσει της εμπειρίας, θα ζητούν πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή τους, το προσωπικό θα διενεργεί “έρευνα διαμονής” με στοχευμένες και ιεραρχημένες ερωτήσεις για την περιοχή του νησιού που επιθυμούν να καταλύσουν, τον τύπο του καταλύματος που προτιμούν, το ποσό που διαθέτουν για τη διαμονή τους, κ.α. Για το σκοπό αυτό, οι τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύουν το Γραφείο Τουρισμού, με τις διαφημιστικές μπροσούρες τους, οι οποίες δεν θα τοποθετούνται σε info desk πρώτης θέασης εντός του Γραφείου, αλλά θα παραμένουν αποθηκευμένες. Μόλις ολοκληρώνεται η προαναφερθείσα “έρευνα διαμονής” και ο επισκέπτης έχει επιλέξει τον τόπο και το είδος του καταλύματος, θα παρουσιάζονται οι μπροσούρες των αντίστοιχων καταλυμάτων της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να λαμβάνει την οριστική του απόφαση. Για την παράδοση των φυλλαδίων ξενοδοχείων & ενοικιαζόμενων δωματίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, είτε τηλεφωνικά (22510 43255 & 6983 113002), είτε μέσω email (nikizoumpouli@yahoo.com).

3.    Τουριστική εφημερίδα υποδοχής: Σε απόλυτη συσχέτιση με τη λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού, ο εντεταλμένος σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Πάνος Πίτσιος, εισηγήθηκε ότι στο Γραφείο Τουρισμού και όχι μόνο, πρέπει να διατίθεται ένα κεντρικό τουριστικό έντυπο, υπό μορφή τουριστικής εφημερίδας, το οποίο θα υποδέχεται τους επισκέπτες. Αυτό το έντυπο πρέπει να έχει απόλυτα χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τον αφικνούμενο επισκέπτη και το οποίο θα το έχει μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών του, αλλά θα το κρατήσει και ως ενθύμιο όταν επιστρέψει στην πατρίδα του. Η εισήγηση επί του θέματος αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα τουριστικά έντυπα πρέπει να είναι δύο ειδών: α) αυτά που στοχεύουν στο να προσελκύσουν επισκέπτες και τα οποία πρέπει να διανέμονται εκτός της περιοχής που προωθούν (εκθέσεις, τουριστικά γραφεία, μεγάλοι πελάτες, κ.λπ.), και β) αυτά που στοχεύουν στο να χορηγήσουν ορισμένες χρηστικές πληροφορίες, τις οποίες χρειάζεται ο επισκέπτης όταν έχει ήδη αφιχθεί στον προορισμό του και τα οποία πρέπει να διανέμονται εντός της περιοχής (εφημερίδες, λεπτομερείς οδηγοί, χάρτες, κ.λπ.). Είναι προφανές, ότι οι δύο αυτές κατηγορίες είναι απόλυτα διακριτές και τα έντυπα δεν μπορεί να είναι τα ίδια. Άλλη πληροφορία χρειάζεται ο δυνητικός επισκέπτης προκειμένου να πεισθεί να λάβει την απόφαση και πρέπει να του χορηγηθεί και άλλη ο επισκέπτης αφού φθάσει στον προορισμό του». Με δεδομένο δε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις δημιουργίας της εν λόγω τουριστικής εφημερίδας υποδοχής, στην επόμενη συνεδρίαση θα κατατεθεί ολοκληρωμένη εισήγηση προς λήψη της τελικής απόφασης.   

4.    Μουσείο Terriade: Τόσο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης, όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης και Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, έχουν γίνει αποδέκτες πάρα πολλών παραπόνων τόσο από φορείς και δημότες της πόλης όσο και από αλλοδαπούς, για το γεγονός ότι το σημαντικότερο ίσως τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, το Μουσείο Terriade, εξακολουθεί παρά την πρόσφατη ανακαίνισή του να  παραμένει επί πολλά χρόνια κλειστό. Για το λόγο αυτό, προσκλήθηκε στη συνεδρίαση ο Διευθυντής του Μουσείου Κώστας Μανιατόπουλος, ο οποίος  προέβη σε λεπτομερέστατη αναφορά για τα προβλήματα, που καθιστούν το ιστορικό αυτό μουσείο – μνημείο πολιτισμού, ανενεργό. Κατόπιν της μακροσκελούς ενημέρωσης και του διαλόγου που ακολούθησε, η Επιτροπή Τουρισμού θα προβεί σε μία σειρά από ενέργειες, με πρώτη την άμεση συνάντηση με την ορισθείσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Πρόεδρο του Δ.Σ. καθηγήτρια κ. Μπούνια, προκειμένου να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου.

5.    Μουσείο “Απ’ τα σκουπίδια”: Κατόπιν επιστολής του ιδρυτή και ιδιοκτήτη του προσφάτως εγκαινιασθέντος μουσείου “Απ’ τα σκουπίδια” Δημήτρη Δεμερτζή, προσκλήθηκε ο ίδιος στη συνεδρίαση, προκειμένου να παρουσιάσει το δημιούργημά του. Αφού κατέστησε απολύτως σαφές, ότι πρόκειται για μία καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία μη χρηματοδοτούμενη από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, όπως συμβαίνει κατά κόρον με πολλές άλλες δραστηριότητες, ζήτησε την αρωγή της Επιτροπής σε θέματα marketing, προώθησης, διαφήμισης, κ.α., χωρίς να απαιτεί ταυτόχρονα οικονομική υποστήριξη. Όλα τα μέλη της Επιτροπής  εκθείασαν το έργο του Δημήτρη Δεμερτζή, το οποίο θα περιλαμβάνεται στις προωθητικές ενέργειες της πόλης και του νησιού που θα γίνουν στο μέλλον.           

6.    Προωθητικό φιλμ Ελλάδας της “AEGEAN AIR”: Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πάνος Πίτσιος, ως αποδέκτης συγκεκριμένου προβλήματος δυσφήμισης του νησιού, προσκάλεσε τη γνωστή δημότη – επιχειρηματία Μένη Ουζουνέλλη, η οποία ενημέρωσε την Επιτροπή για το νέο φιλμ της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας “AEGEAN AIR”, που προβάλλεται στις πτήσεις του εξωτερικού. Εν προκειμένω, στο φιλμ της εταιρείας που προβάλλεται στις οθόνες καθ’ όλη τη διάρκεια των πτήσεων, η παρουσία της Λέσβου σε σύγκριση με τους άλλους προορισμούς της χώρας, είναι εντελώς υποτονική. Συγκεκριμένα προβάλλονται τρεις τέσσερεις μόνο εικόνες, όταν για όλα τα άλλα νησιά υπάρχουν πλήρεις και εκτενείς αναφορές. Η Επιτροπή θεωρώντας απαράδεκτο το συμβάν, εξουσιοδότησε τον Πάνο Πίτσιο, να διερευνίσει το θέμα ερχόμενος σε άμεση επαφή με τη Διεύθυνση Marketing της “AEGEAN AIR”.

7.    Πολιτιστική εκδήλωση για το Wagner, στο Μόλυβο: Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης, ενημέρωσε την Επιτροπή για μία εξαίρετη και υψηλού βεληνεκούς εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μόλυβο, στις 4 Ιουλίου 2015 και η οποία θα φέρει στη Λέσβο πάνω από 200 Έλληνες και ξένους υψηλούς προσκεκλημένους (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, κ.α). Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα και την οργανωτική υποστήριξη του Δήμου, περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση στο Φρούριο του Μολύβου για το μουσικό Wagner με συντελεστές της Opera House του Λονδίνου, καθώς και έκθεση φωτογραφίας στη Στέγη Τρύφωνος, του Λέσβιου στην καταγωγή επιχειρηματία της Ελβετίας, Δημήτρη Δημητριάδη.                   

8.    Οργάνωση υποδοχής Ρώσων tour operators στη Λέσβο: Ο Αντιδήμαρχος  Κώστας Αστυρακάκης, ενημέρωσε την Επιτροπή για την επίσκεψη Ρώσων tour operators στη Λέσβο, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της  σύμβασης που έχει υπογραφεί με την εταιρεία “Intraway” (Management & Technology Consultants), από 7 έως 10 Ιουλίου 2015. Είναι η  πρώτη ουσιαστική προσέγγιση με τη γιγαντιαία αγορά της Ρωσίας, η οποία αν και έχει επί πολλά χρόνια “ανοίξει” για πολλούς προορισμούς της Ελλάδας, στη Λέσβο αγνοείται παντελώς. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή οφείλει να καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να ευοδοθεί άμεσα η εν λόγω πρωτοβουλία με τη δημιουργία των θεματικών τουριστικών προϊόντων “religious tourism”, “vacation tourism”, “cultural tourism” και “recreation tourism”, που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους Ρώσους. Την οργάνωση της όλης υποδοχής – παρουσίας σε στενή συνεργασία με την εταιρεία, θα αναλάβει η συντονιστική ομάδα της Επιτροπής Τουρισμού (Κ. Αστυρακάκης, Π. Πίτσιος, Φωκίων Θεοδώρου), με τη συνδρομή των εκπροσώπων των φορέων Π. Αντωνίου, Γ. Σαμιώτη και Β. Μυρσινιά, καθώς και των υπολοίπων μελών.

9.    Παρουσία Λέσβου στην Έκθεση της Χίου (31 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2015): Η έκθεση της Χίου διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια, κάθε καλοκαίρι εντός του Δημοτικού κήπου της πόλης, με τη Λέσβο να καλείται πάντοτε και να συμμετέχει ενεργά και με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Ωστόσο πέρυσι και φέτος, δόθηκε από τους διοργανωτές (Επιμελητήριο Χίου και Δήμος Χίου) ιδιαίτερη έμφαση μόνο στα χιώτικα προϊόντα με βάση τη μαστίχα, με αποτέλεσμα να μην καλείται πλέον η Λέσβος. Το Επιμελητήριο και ο Δήμος Λέσβου, θα επικοινωνήσουν με τους δύο αντίστοιχους φορείς της Χίου, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παρουσίας της Λέσβου, τόσο από προϊοντικής όσο και από τουριστικής πλευράς.    

10.  Διαδικασίες ίδρυσης “Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου”: Με δεδομένη την προγενέστερη υπογραφή του καταστατικού του Οργανισμού από όλες τις τουριστικές ενώσεις παλλεσβιακής εμβέλειας, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση ορισμένες νέες προτάσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου για διεύρυνση των μελών στη Γενική Συνέλευση και διενέργεια εκλογικής διαδικασίας, ώστε να συμμετέχουν και άλλα μέλη στο Δ.Σ. Μετά από μακροσκελή διαλογική συζήτηση, υπήρξε συγκερασμός των δύο προτάσεων, με αποτέλεσμα να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να συμφωνηθεί η αύξηση των μελών του Δ.Σ. κατά δύο θέσεις, οι οποίες θα καλύπτονται από εκλογική διαδικασία της Γ.Σ., όσων νέων φορέων επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά και να εμπλακούν.