Με επιτυχία το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Εκπαιδευτικές δράσεις σε περιοχές γεωλογικών μνημείων της Λήμνου"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τις εκπαιδευτικές δράσεις σε περιοχές γεωλογικών μνημείων της Λήμνου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2015 στο κινηματοθέατρο Μαρούλα με ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Άντα Χατζηγεωργίου και κα. Μαρία Τζουρά σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μύρινας. Στο σεμινάριο υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στη Λήμνο.

Στην ομιλία του ο Καθ. Ν. Ζούρος έκανε εκτενή αναφορά στη γεωλογική ιστορία της Λήμνου και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λήμνου στα οποία μπορούν να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις από μαθητές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Λήμνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δήμο Λήμνου.


Οι σημαντικότερες συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών βρίσκονται στις περιοχές του Μούδρου – Ρουσσοπουλίου και Βάρους - Ρομανού, ενώ εντυπωσιακοί μεμονωμένοι απολιθωμένοι κορμοί εντοπίζονται στις περιοχές Κοντιά, Πορτιανού και Προφήτη Ηλία. Στο Βάρος βρίσκεται μεγάλος κατακείμενος απολιθωμένος κορμός ενταφιασμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του σε εδαφικό ορίζοντα. Διακρίνονται τα μορφολογικά γνωρίσματα του ξύλου. Εκτός από τους απολιθωμένους κορμούς, έχουν διατηρηθεί και άλλα όργανα φυτών όπως ρίζες, καρποί και σπέρματα, κλαδιά και φύλλα δένδρων. Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρήθηκαν όρθιοι με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη πιστοποιεί ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στις θέσεις που τα βρίσκουμε σήμερα. Στις περιοχές του Απολιθωμένου Δάσους μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τα είδη των φυτών που έζησαν στη Λήμνο κατά το μακρινό παρελθόν καθώς και για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη.