Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου για το μεταναστευτικό

Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εξασφάλιση πόρων, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ενημέρωσε η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.


Η Περιφερειάρχης, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα Επενδύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα υποδομής της τάξης του 1,3 – 1,6 εκατ. ευρώ, καθώς και αιτήματα χρηματοδότησης από το Emergency Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Επίσης, επεσήμανε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων, είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG, είτε σε άλλες προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της CPMR.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε με μέλη της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάδειξης των σημαντικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, μέχρι τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Έλλειψη μέσων μεταφοράς τους από τα σημεία αποβίβασης σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Καθυστέρηση μεταφοράς από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και ανάγκη ναύλωσης πλοίου.

Δυσκολία συνεχούς πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στις ακτές, τις παραλίες κλπ, όπου συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που αποτελούν εστίες μόλυνσης.Τέλος, έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει παραχωρήσει συνολικά 110 σκηνές  που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του Βορείου Αιγαίου καθώς και κοντέινερ με ειδική ηλεκτρολογική εγκατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί ως ιατρικό εξεταστικό κέντρο.