Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μόλις 1,45 εκατ. φορολογικές δηλώσεις είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες το βράδυ, εξέλιξη που δείχνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Σύμφωνα με τον νόμο φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα περισσότερες από 4,5 εκατ. δηλώσεις θα αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα παρατείνει τις ημερομηνίες πιθανόν μέχρι τις 30 Ιουλίου, δεδομένου ότι στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου που προκύπτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι χθες είχαν εκκαθαρισθεί 1.396.303 δηλώσεις και τα επιπλέον έσοδα που θα εισέλθουν σε δόσεις στον κρατικό κορβανά ανέρχονται στο ποσό των 313,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

• 498.676 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 383,5 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο καθένας από αυτούς θα πληρώσει 769 ευρώ.

• 290.143 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή φόρου. Το ποσό που θα πιστωθεί κάποια στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται στα 70,3 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν το ποσό των 242 ευρώ ο καθένας.

• 607.484 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν κανέναν επιπλέον φόρο, καθώς οι δηλώσεις τους είναι μηδενικές. Οι φορολογούμενοι αυτοί αποτελούν το 43,5% του συνόλου των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση.



Πηγή kathimerini.gr