Τα νησιά «πνίγονται» στους μετανάστες και η πολιτεία... λιάζεται!

Χανιά, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως: Οι τοπικοί άρχοντες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ανήμποροι να διαχειριστούν τις «ορδές» προσφύγων που αναγκάζονται να υποδεχτούν κάθε μέρα - Εκπέμπουν «SOS» προς το επίσημο κράτος


Ασφυκτικό έχει γίνει το πρόβλημα της μετανάστευσης, με τα τουρκικά παράλια να γεμίζουν πρόσφυγες από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη και άλλες χώρες, που περνούν καθημερινά κατά εκατοντάδες στα ελληνικά νησιά.

Μετά τα ξένα δημοσιεύματα για όσα συμβαίνουν σε ελληνικά νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Κως, για παράδειγμα, που «πλημμυρίζουν» από μετανάστες, αξίζει να επιχειρήσουμε ένα μίνι οδοιπορικό στα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και να δούμε τι λένε οι τοπικοί άρχοντες, τους οποίους η επίσημη πολιτεία μοιάζει να έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους...


Χανιά

Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης όταν ένα πλοιάριο με 261 ψυχές από την Συρία, την Αίγυπτο, το Σουδάν και την Παλαιστίνη που πλέει στο Λυβικό πέλαγος, νότια των Χανίων, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο Λιμενικός Σταθμός Παλαιοχώρας ενημερώνεται και ξεκινά άμεσα μία μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών και τη μεταφορά τους στην στεριά.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι «ταξιδιώτες μιας καλύτερης ζωής» βγαίνουν στην στεριά και μεταφέρονται στα Χανιά, για να καταλήξουν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής Χανίων, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα. Άνδρες, γυναίκες και 50 παιδιά που γλίτωσαν από του χάρου του δόντια και αναμένουν το «διαβατήριο» μιας καλύτερης ζωής, μοιάζουν με «κόπιες» απόγνωσης, όμοιες με εκείνες που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

«Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση και μπορώ να πω ότι για την ώρα υπάρχει συντονισμός ενεργειών όλων των φορέων του δήμου μας» λέει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής, κ. Μανώλης Φραγκάκης, και συνεχίζει: «Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μόνιμος χώρος υποδοχής και πως, παρότι τα τελευταία 15 χρόνια διεκδικούμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, η πολιτεία αδιαφορεί. Αυτό είναι η Ελλάδα: ένας δήμαρχος να χειρίζεται προσωπικά την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων και μια πολιτεία να κλείνει μάτια και αυτιά απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα...».

Μυτιλήνη

Κι αν στα Χανιά το θέμα «μετανάστες» βρίσκεται υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, στη Μυτιλήνη, η κατάσταση έχει βγει εκτός ορίων: «Το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει και είναι πλέον μη διαχειρίσιμο» λέει η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, κυρία Αναστασία Αντονέλη, και συνεχίζει: «Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 500 με 600 άτομα με την εικόνα που δίνουμε στους τουρίστες να είναι ταυτόσημη με εκείνη μιας τριτοκοσμικής χώρας. Δεν αρκεί η βούληση της δημοτικής αρχής η οποία έχει μετατρέψει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας μεταναστών, όπου ήδη βρίσκονται περί τα 2.000 άτομα, αλλά παρέμβαση της πολιτείας. Ωστόσο, το μόνο που λαμβάνουμε μέχρι σήμερα από την πολιτεία είναι υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Εχθές πάλι, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για την άμεση ανάγκη λήψης αποφάσεων και αναμένουμε. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ένας δήμαρχος, να σηκώνει μόνος του το βάρος για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος, το οποίο πετούν από την πλάτη τους οι κυβερνώντες. Έλεος πια!».

Λέρος

Το ίδιο «έλεος» ζητούν και οι ιθύνοντες της Λέρου, ενός νησιού το οποίο δέχεται καθημερινά τα απόνερα του μεταναστευτικού κύματος.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» τονίζει ο αντιδήμαρχος Λέρου, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης και συνεχίζει: «Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι αρμόδιοι της πολιτείας, μας αναγκάζουν με την αδιαφορία τους να γίνουμε ρατσιστές, ενώ δεν θέλουμε. Η εικόνα της Λέρου δεν είναι η εικόνα ενός νησιού που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις κόσμο και να παρουσιάζεις την εικόνα δυστυχισμένων ανθρώπων, που κοιμούνται στους δρόμους και στα παγκάκια. Οι τουρίστες δεν φωτογραφίζουν πια τις ομορφιές του νησιού, αλλά τους μετανάστες, λες και αποτελούν τα αξιοθέατα της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολιτεία πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να την λύσει!».

Κως   

Τραγικές καταστάσεις με εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντιμετώπισαν και οι ιθύνοντες της Κω. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εξουσιοδοτημένη στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής δημοτική σύμβουλος, κυρία Βάσω Πη, το όλο θέμα τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανώς βελτιωμένο.

«Αυτό που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα δεν περιγράφεται με λόγια και εύχομαι να μην το ξαναζήσουμε. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, που κοιμόντουσαν στο δρόμο και εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Σήμερα, ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνει στην Κω είναι μειωμένος, αλλά πιστεύω ότι είναι αδύνατον να φτάσουμε σε μία απόλυτα ικανοποιητική κατάσταση. Η πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει φροντίσει να φιλοξενούνται στο χώρο Captain Ilias, αλλά όλες οι υποσχέσεις για υγειονομική μέριμνα έπεσαν στο κενό. Ευτυχώς που υπάρχει ένα κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό...».


Πηγη www.protothema.gr