ΟΑΕΕ: Ρύθμιση-ανάσα δίνει συντάξεις σε όσους χρωστούν

Με ειδική ρύθμιση που αναμένεται να προστεθεί υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για ζητήματα ατόμων με αναπηρία, το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, θα επιδιώξει να συνδράμει στην απεμπλοκή χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, επειδή έχουν δημιουργήσει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.


Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί το όριο που μπορεί να γίνει συμψηφισμός οφειλής με σύνταξη.  Από εκεί και πάνω, ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει το σύνολο από το υπερβαίνον ποσό για να μην απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησής του. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για αύξηση του εν λόγω ορίου στα 50.000 ευρώ είτε έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε έως το τέλος του 2016.

Σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται ότι θα υπάρξει απεμπλοκή για περίπου 5.000 ασφαλισμένους που έχουν μείνει χωρίς σύνταξη, στα χρόνια της κρίσης, εξαιτίας των υψηλών οφειλών που είχαν δημιουργήσει προς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Η αρχική πρόταση ήθελε το όριο των 20.000 ευρώ να αυξάνεται στα 25.000 ευρώ. Επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι πάλι έμεναν αρκετοί οφειλέτες εκτός ρύθμισης, κατατέθηκε η πρόταση το όριο να αυξηθεί στις 50.000 ευρώ είτε για 6, είτε για 18 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της ευνοϊκής διάταξης, θα επανέλθει το όριο στις 20.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συμψηφισμού, οι ασφαλισμένοι, των οποίων η αίτηση θα γίνει δεκτή και θα λάβουν σύνταξη, θα πρέπει κάθε μήνα να τους παρακρατείται ποσό ίσο με το κατώτατο ποσό σύνταξης που ισχύει για τον ΟΑΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, με βάση διατάξεις που ισχύουν για τις συντάξεις που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, η κατώτατη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας είναι 406 ευρώ και η κατώτατη σύνταξη θανάτου 341 ευρώ.

Αντίστοιχα, με βάση τις διατάξεις που διέπουν τον ΟΑΕΕ για το πρώην ΤΣΑ και το πρώην ΤΑΕ, η βασική σύνταξη γήρατος και αναπηρίας είναι 473 ευρώ και θανάτου 379 ευρώ. Ο συμψηφισμός θα μπορεί να γίνει μέχρι την εξόφληση του συνόλου της οφειλής.


Πηγη news247.gr