Δράσεις του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου για την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Π.Τατάκη και τον γραμματέα κ. Στ.Αναγνώστου, επισκέφθηκε στις 08/06/2015 τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Ζερδελή 


Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Π.Τατάκη και τον γραμματέα κ. Στ.Αναγνώστου, επισκέφθηκε στις 08/06/2015 τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Ζερδελή για να τον συγχαρεί για την απόφαση του, να μην στηρίξει την ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης  για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  στα νησιά.

 Απόφαση που έγινε πρώτο θέμα σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πρώτες σκέψεις για την απόσυρση του μέτρου, που θα είναι η ταφόπλακα της ανάπτυξης των νησιών μας.

Με την ευκαιρία, και γνωρίζοντας την ευαισθησία του για τα προβλήματα των πολιτών του παραδόθηκε εκ μέρους του Συλλόγου, το παρακάτω υπόμνημα με αποδέκτη την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, με αναφορά σε κάποιες καταφανείς αδικίες, που διαπιστώνονται κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Προς
Νάντια Βαλαβάνη


Κοινοποίηση:

Γ.Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

            Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2014. Η πρώτη εικόνα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι πολλά από τα λάθη του παρελθόντος εξακολουθούν να υφίστανται και σε αυτά προστίθενται και νέα από αποφάσεις που εκδίδονται από στελέχη που έχουν «παντρευτεί» τις θέσεις τους.
          Συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας απαριθμήσουμε ορισμένες καταφανέστατες  αδικίες στην υποβολή και εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων, ζητώντας  την άμεση παρέμβαση σας για την διόρθωση τους.

            1.  Φορολογούμενη η οποία από το 2005 υποβάλλει φορολογική δήλωση μόνη της λόγω θανάτου του συζύγου της, το  TAXISNET φέτος  δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση στοιχείων, γιατί μετά από δέκα χρόνια το σύστημα ανακάλυψε την ύπαρξη έγγαμης σχέσης(συνημμένο 1) . Το πρόβλημα δεν είναι η δήλωση θανάτου στο μητρώο αλλά το πρόστιμο  των 100 ευρώ με βάση το άρθρο 54 του ν.4174/2013, το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης γάμου.

             2. Ιδιόχρηση αγροτικών ακινήτων έκτασης ενός στρέμματος που αποφέρει τεκμαρτό εισόδημα  είκοσι ευρώ φορολογείται με 1789,29 ευρώ (συνημμένα εκκαθαριστικά 2 και 4).
            3. Τόκοι καταθέσεων ποσού δέκα λεπτών φορολογούνται με 1783,75 ευρώ, (συνημμένα εκκαθαριστικά 2 και 3).

             4. Σύμφωνα με το ν.4172/2013 άρθ.12 παρ.δ. προβλέπεται, ότι οι αμοιβές που λαμβάνει κάποιος  ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές επιχειρήσεις και εκπίπτει από τα κέρδη της επιχείρησης. Με βάση τον νόμο πολλές επιχειρήσεις έχουν υπολογίσει στα έξοδα τους τις αμοιβές αυτές, και έχουν υποβληθεί οι αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών στους φορολογουμένους. Έρχεται όμως η ΠΟΛ 1113/02-06-2015  και δεν αναγνωρίζει φορολογικά τις παραπάνω δαπάνες για τις προσωπικές εταιρείες, ανατρέποντας τον ψηφισθέντα και ισχύοντα  νόμο.  Περιττό να σας τονίσουμε την αναστάτωση που δημιουργείται στις επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες έχουν δημοσιεύσει ήδη ισολογισμούς.

            Γνωρίζοντας ότι απευθυνόμαστε σε συνάδελφο που γνωρίζει την οικονομική επιστήμη, και σε μια κυβέρνηση που έχει την ευαισθησία και την διάθεση  να λύσει  τα χρόνια προβλήματα των πολιτών, και της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών, ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση των προβλημάτων που σας απαριθμήσαμε. 
      
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                            
ΠΑΝ.ΤΑΤΑΚΗΣ                                           ΣΤ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ