Συλλογική Κουζίνα και μεταφορά μεταναστών από την Εργατική Λέσχη Λέσβου

Η Εργατική Λέσχη Λέσβου εδώ και λίγο καιρό έχει πάρει πρωτοβουλία συντονισμού συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται για την αλληλεγγύη στους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, έχοντας ήδη προγραμματίσει εκδηλώσεις για συλλογή χρημάτων, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ..


Βασικός στόχος της είναι η αντιρατσιστική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η πολιτική πίεση προς τις τοπικές αρχές- κυρίως για την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την μικρότερη δυνατή παραμονή των μεταναστών στο νησί- και η αντιμετώπιση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων των προσφύγων.

Στα πλαίσια αυτά η Εργατική Λέσχη ιεραρχεί ως μείζον ζήτημα τη μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων από τους τόπους που φτάνουν ως τη Μυτιλήνη, όπου και καταγράφονται. Η σημερινή κατάσταση με τα καραβάνια πεζοπόρων σε όλο το νησί προσβάλλει την ανθρωπιά όλων μας. Οι αρχές του τόπου σιωπούν επιδεικτικά απέναντι στο πρόβλημα αυτό, ενώ κοινή είναι η πεποίθηση πως η αμέλεια αυτή δεν είναι τόσο αθώα αφού οι αρχές αδυνατούν να καταγράψουν γρήγορα μεγάλες αφίξεις προσφύγων. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για το ζήτημα αυτό, πριν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα στους δρόμους.

Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία κατοίκων να μεταφέρουν πρόσφυγες με τα αυτοκίνητά τους παραμένει ποινικό αδίκημα και έτσι η στοιχειώδης αλληλεγγύη απαγορεύεται. Η αποθάρρυνση όσων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες μπορεί να αποτραπεί μόνο με τη νομιμοποίηση της εθελοντικής μεταφοράς, πολύ περισσότερο με την οργανωμένη μεταφορά με λεωφορεία με ευθύνη της πολιτείας και των τοπικών αρχών.
Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να καταργηθεί η ποινικοποίηση της αυτονόητης αλληλεγγύης στους πεζοπόρους μετανάστες. Σπάμε έμπρακτα τον φόβο της ποινικοποίησης συμμετέχοντας στην δράση που διοργανώνεται την Κυριακή 14/6, μεταφέροντας με τα αυτοκίνητά μας πρόσφυγες από διάφορα σημεία του νησιού (ραντεβού στο πάρκινγκ της Παναγιούδας στις 9:00 π.μ.).