Ενημερωτικές Ομιλίες για την πρόληψη από τις καρδιαγγειακές παθήσεις για τους Πολίτες της Λήμνου

Ενημέρωση πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Δήμο Λήμνου για την πρόληψη από τις καρδιαγγειακές παθήσεις


Ενημερωτικές ομιλίες για την Πρόληψη από τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις (στο πλαίσιο του 5ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία -υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου)  πραγματοποιούνται την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 18:00μ.μ., στο Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ στη Μύρινα Λήμνου.

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, πάνω ακόμα από τον καρκίνο και τα τροχαία. Αποτελεί μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, ενώ παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες.
Το έμφραγμα οφείλεται κυρίως στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το άγχος και η κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος διατρέχει.
Είναι επομένως σημαντική η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου.
Συγκεκριμένα οι ομιλίες αφορούν:

Κάπνισμα- Ε. Μάτσακας
Σακχαρώδης διαβήτης- Α. Βουτσά
Αρτηριακή υπέρταση- Ν. Μαρινάκης
Μεταβολικό σύνδρομο- Σ. Χαντανής
Διάλεξη: Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου- Ι. Κανακάκης

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.

Το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και τα συμπτώματά του

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, πάνω ακόμα από τον καρκίνο και τα τροχαία. Αποτελεί μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, ενώ παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες.
Το έμφραγμα οφείλεται κυρίως στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το άγχος και η κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος διατρέχει. Είναι επομένως σημαντική η καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου από την παιδική ηλικία με την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής (καλής ποιότητας διατροφή, άσκηση και αποχή από το κάπνισμα κλπ).

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η κατάσταση, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου να νεκρώνεται.

Όταν συμβεί ένα καρδιακό επεισόδιο, η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Στο 50% περίπου των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, ο θάνατός τους συντελείται μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και δυστυχώς πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.
Επομένως, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να λαμβάνεται ασπιρίνη και εντός 3-5 λεπτών να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή σε Νοσοκομείο.
Τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος είναι:
1) Εντόπιση: πόνος πίσω από το στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι.
2) Χαρακτήρας: Μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση.
3) Διάρκεια: Διαρκής Πόνος 30 λεπτών.
4) Συνοδά Ενοχλήματα: Τάση προς έμετο και εφίδρωση.

 

Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος ΕΚΕ
MD, FESC, FACC