Όλες οι αλλαγές και τα νέα κριτήρια των μετεγγραφών στα ΑΕΙ!

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περιέχει διάταξη για τις μετεγγραφές των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε ξένα ΑΕΙ, στο εξωτερικό αλλά και τα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ.


Τα κριτήρια! 

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει μετεγγραφές από ΑΕΙ του εξωτερικού σε ιδιαίτερα σοβαρές (υγείας) περιπτώσεις φοιτητών. Προβλέπεται, μάλιστα, η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα κρίνει τις μετεγγραφές αυτές.

Οι μετεγγραφές, πλέον θα γίνονται με κριτήρια και διαβαθμισμένη μοριοδότηση και θα επιτρέπεισυνδυασμό κριτηρίων ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει μετεγγραφή. Πάντως, αυτές δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 10%των θέσεων του κάθε Πανεπιστημίου.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε ευπαθείς ομάδες κοινωνικά και οικονομικά. Για τον λόγο αυτό, μπαίνουν δύο οικονομικά πλαφόν, 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Το χαμηλότερο πλαφόν θα μοριοδοτείται περισσότερο και το υψηλότερο λιγότερο.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας μελετά με τον νέο νόμο να δώσει τη δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής και από άλλα έτη σπουδών εκτός του πρώτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Όμως, θα εξαιρεθούν οι επί πτυχίω φοιτητές ή οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών.

Διοικήσεις ΑΕΙ

Μέχρι τη 1η Μαρτίου κάθε έτους οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμό εισακτέων και τον αριθμό που μπορούν να μεταγράψουν , ανάλογα με τις λειτουργικές δυνατότητες. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών θα είναι ίσος με το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων , ανά τμήμα το ακ έτος 2015-16, εκτός εάν τα τμήματα του εκάστου ΑΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικά ποσοστά.

Δικαίωμα μετεγγραφής

1. Τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας
2. Οι φοιτητες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 ή να έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου, ή μυελού των οστών σε συγγενή α και β βαθμού.
3. Ο δικαιούχος του ορίου το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας του ή της οικογένειας του έχοντος την επιμέλεια του ή του ιδίου, εφόσον διαθέτει ίδια εισοδήματα, για το τρέχον οικονομικό έτος (αφορά εισοδήματα προηγούμενου έτους) δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το κάθε ένα, το ποσό των 5,000 ευρώ έως 8.000 ευρώ
4. Να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς
5. Να είναι πολύτεκνος
6. Να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου , μεταπτυχιακού ή διδακτορικό
7. Να είναι γονέας ή τέκνο πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα.
8.Να έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενος στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 ή να έχει έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω και πιστοποιούμενης από τα ΚΕΠΑ
9.Να έχει γονείς ή κηδεμόνες ένας εκ των οποίων και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους. 10.Να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας


Πηγη www.mycampus.gr