Δημ. Αβραμόπουλος: «Κοινοτική ενίσχυση 500 εκ. € για το Μεταναστευτικό»

 «Κοινοτική ενίσχυση 500 εκ. € για το Μεταναστευτικό»


Στη συνάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, με αντικείμενο τους τρόπους αντιμετώπισης της συνεχούς και αυξανόμενης ροής προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα, από τον κ. Αβραμόπουλο ανακοινώθηκε, η επιπλέον - πέρα του νέου ΕΣΠΑ - Κοινοτική χρηματοδότηση της Χώρας μας, με 500 εκ. €, προς αντιμετώπιση του γιγαντιαίου αυτού προβλήματος.

Η ανακοίνωση της χρηματοδότησης αυτής, "γέμισε" με ικανοποίηση τους Περιφερειάρχες, με τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, να δηλώνει μετά το πέρας της συνάντησης - αφού πρώτα τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί, άμεσα, μία Εθνική στρατηγική για το Μεταναστευτικό, «για να μη γίνει η Χώρα μας "αποθήκη" εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών», όπως χαρακτηριστικά είπε - τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Περιφερειαρχών τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Έχουμε εδώ και πολύ καιρό στενή συνεργασία. 

Εμείς ως Περιφερειάρχες δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή, που είχαμε έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης. 

Συζητήσαμε και συζητούμε με την Κυβέρνηση. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς πρέπει να πάμε και τί πρέπει να κάνουμε. 

Η συζήτηση σήμερα ήταν ουσιαστική, οι συνάδελφοι Περιφερειάρχες έδωσαν ήχο και εικόνα της πραγματικότητας, γιατί κάθε Περιφέρεια δέχεται διαφορετική πίεση από την παράτυπη μετανάστευση. Αλλά εμείς δηλώσαμε παρόντες. 

Ήμασταν από την πρώτη στιγμή χωρίς να έχουμε ούτε μία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά ήμασταν παρόντες στην προσπάθεια και τα βγάλαμε πέρα έως σήμερα, αλλά η ουσία είναι ξεκάθαρη και σκληρή. 

Θέλει σχέδιο, άμεσο χρονοδιάγραμμα και χρήματα. Χρήματα εξασφάλισε ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, 500 εκ. ευρώ ξεχωριστά - όχι από το νέο ΕΣΠΑ - για τη χώρα μας. Γιατί το νέο ΕΣΠΑ πιστεύω πως δεν διαθέτει τόσα χρήματα για τη μετανάστευση. Άρα χρειάζεται σχέδιο, να αποκτήσουμε μεταναστευτική πολιτική. Δεν θέλουμε η Χώρα μας να είναι μία "αποθήκη" εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να καταλάβει και η Ευρώπη ότι είναι διεθνές το ζήτημα». 

«Οι ανθρώπινες κοινότητες δε θα σταματήσουν να κινούνται. Οι εντάσεις δε θα σταματήσουν να υπάρχουν στα κράτη, άρα θα πρέπει να αποκτήσουμε στρατηγική. Είναι η ώρα στη δύσκολη εποχή, να κερδίσουμε τη στρατηγική αυτή. Να διαμορφώσουμε στρατηγική, όχι ενόχους και όχι αρνήσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Επίτροπο και για την οικονομική βοήθεια και τη συνεργασία. Θα έχει εικόνα και ήχο και αυτός αλλά και οι συνεργάτες του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ελπίζουμε σύντομα η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Εθνικό σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Να μας καλέσει να συνεργαστούμε, γιατί εμείς θα είμαστε ένας σταθερός πόλος πέντε ετών, που θα διαχειριζόμαστε τις εντάσεις και τις εκτάσεις του προβλήματος αυτού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.


Πηγη www.epoli.gr