Αλλάζουν τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Λέσβου- Υποχρεωτική συμμετοχή ενός παίκτη κάτω των 15 ετών

Ανακοινώθηκε από την ΕΠΣΛ η προκήρυξη για τα πρωταθλήματα της Α’, Β’ και Γ’ Τοπικής, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο με τις αλλαγές να είναι σημαντικές.


Καταρχήν επανέρχεται το μέτρο με την υποχρεωτική συμμετοχή ενός παίκτη κάτω των 15 ετών, που είχε καταργηθεί πέρυσι.

Παράλληλα από την νέα περίοδο η Α’ Τοπική θα διεξάγεται με 14 ομάδες αντί για 16 που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερες ομάδες θα υποβιβαστούν. Επίσης ενώ μέχρι σήμερα η διαφορά του πρώτου στην βαθμολογία έπρεπε να είναι 7 βαθμοί για να πάρει απευθείας τον τίτλο, από φέτος η διαφορά κατεβαίνει στους 5 βαθμούς.

Η κλήρωση των πρωταθλημάτων έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 17 Αυγούστου, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα 27 Ιουλίου. Τα παράβολα συμμετοχής για την Α’ Τοπική είναι 150 ευρώ, για την Β’ 120 ευρώ και για την Γ’ Τοπική 100 ευρώ.

Σωματείο, το οποίο δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένο απέναντι στην διοργανώτρια από οφειλή οποιασδήποτε αιτίας, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες. Η Α’ και η Β’ κατηγορία θα ξεκινήσουν 26-27 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου, αν και οι ημερομηνίες αυτές για τεχνικούς λόγους μπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα με την συμμετοχή των ομάδων με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ.

Στον όμιλο της Λήμνου θα γίνουν τρεις γύροι, ενώ το ίδιο ενδέχεται να γίνει στη Β” ή και στη Γ” κατηγορία της Λέσβου, στην περίπτωση που μετά την κατάρτιση του οριστικού πίνακα των ομάδων που τις αποτελούν αυτό κριθεί σκόπιμο. Τα γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για τους αγώνες θα είναι αυτά που θα δηλώσουν τα σωματεία μετά από σχετικό παραχωρητήριο (απαραίτητη προϋπόθεση το γήπεδο να διαθέτει αδειοδότηση). Τα σωματεία που δεν δήλωσαν γήπεδα θα ορίζονται από το Δ.Σ. της ΕΠΣΛ με τον καταρτισμό του προγράμματος αγώνων.

Σε όλες τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ενός τουλάχιστον ποδοσφαιριστή μικρής ηλικίας, γεννηθέντος από 01-01-2000 και μετά, καθώς και ενός ποδοσφαιριστή γεννηθέντος από τις 01-01-1996 και μετά, οι οποίοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο διεξαγόμενο αγώνα συνεχώς και καθ” όλη τη διάρκειά του. Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές θα μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από ποδοσφαιριστές ανάλογων ηλικιών. Πριν την έναρξη του αγώνα η κάθε ομάδα θα δηλώνει ή θα προσκομίζει στον διαιτητή κατάσταση με έναν τουλάχιστον ποδοσφαιριστή για καθεμία από τις δύο προηγουμένως αναφερθείσες ηλικιακές κατηγορίες.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο διαιτητής υποχρεούται να τελέσει τον αγώνα υποχρεώνοντας την ομάδα να αγωνισθεί με 10 ή 9 παίκτες. Στην περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του αγώνα αντικατασταθεί με άλλον που δεν είναι στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, η συμμετοχή λογίζεται ως αντικανονική και στην υπαίτια ομάδα επιβάλλονται μετά από ένσταση οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ. 12 του ΚΑΠ κυρώσεις.

Τρόποι διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Α” κατηγορίας για την περίοδο 2015 – 2016 θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο 16 ομάδων και σε αγώνες δύο γύρων. Η ομάδα που τερμάτισε στην πρώτη θέση σε περίπτωση που έχει διαφορά μεγαλύτερη των 5 βαθμών από την δεύτερη ομάδα, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η, 2η, 3η και 4η θέση θα αγωνισθούν σε χιαστί αγώνες 1ος – 4ος και 2ος – 3ος και οι νικητές θα αγωνισθούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Οι αγώνες θα είναι διπλοί και ο πρώτος θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που τερμάτισε στην χαμηλότερη θέση. Σε περίπτωση δύο ισόπαλων αποτελεσμάτων ανεξαρτήτως τερμάτων, καθώς και στην περίπτωση μίας νίκης για κάθε ομάδα, με ίδια διαφορά τερμάτων, η ομάδα που είχε τερματίσει στην υψηλότερη βαθμολογική θέση στην κανονική περίοδο, θεωρείται νικήτρια των μπαράζ. Η ομάδα που τερμάτισε στην 1η θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ομάδα της Α” κατηγορίας ομίλου Λέσβου και δίνει έναν αγώνα κατάταξης με την πρωταθλήτρια ομάδα Α” κατηγορίας Λήμνου για την άνοδο στην Γ” Εθνική.

Η έδρα του αγώνα για την περίοδο 2015 – 2016 ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο με πλαστικό τάπητα ή φυσικό χόρτο στη Λήμνο. Ο αριθμός των σωματείων που θα υποβιβασθούν από την Α” προς την Β” κατηγορία, καθώς και αυτών που θα ανέλθουν από την Β” προς την Α” εξαρτάται από την πορεία που θα έχουν οι ομάδες μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου από και προς την Γ” Εθνική κατηγορία. Τελικός σκοπός είναι να παραμείνουν 14 ομάδες για την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Α” κατηγορία. Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:
α) Σε περίπτωση υποβιβασμού του σωματείου από την Γ΄ Εθνική και μη ανόδου του πρωταθλητή Λέσβου στην Γ” Εθνική υποβιβάζονται 4 σωματεία από την Α” και ανέρχεται ένα σωματείο από την Β’. 16+1+1-4=14.

β) Σε περίπτωση μη υποβιβασμού του σωματείου από την Γ” Εθνική και ανόδου του πρωταθλητή Λέσβου στη Γ” Εθνική υποβιβάζονται 3 σωματεία από την Α” και ανέρχεται ένα σωματείο από την Β’. 16+1-3=14.

γ) Σε περίπτωση υποβιβασμού του σωματείου από την Γ” Εθνική και ανόδου του πρωταθλητή Λέσβου στην Γ” Εθνική υποβιβάζονται 3 σωματεία από την Α” και ανέρχονται 2 σωματεία από την Β’. 16+1-3=14.

δ) Σε περίπτωση μη υποβιβασμού του σωματείου από την Γ” Εθνική και ανόδου του πρωταθλητή Λέσβου στην Γ” Εθνική υποβιβάζονται 3 σωματεία από την Α” και ανέρχονται 2 σωματεία από την Β’. 16-1+2-3=14.

Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία που υποβιβάζονται είναι αυτά που τερμάτισαν στις τέσσερις (για την περίπτωση α’) ή στις τρεις (για την περίπτωση β’, γ” και δ’) θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στην περίπτωση ισοβαθμίας ακόμα και μετά την εφαρμογή του κριτηρίου της παραγράφου 13, θα ορισθούν αγώνες κατάταξης μεταξύ των σωματείων. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ισοβαθμίας σε οποιαδήποτε από τις επόμενες κατηγορίες.

Στις περιπτώσεις α, β και γ που αφορούν την Α” Τοπική κατηγορία προβιβάζεται ένα σωματείο από την Β” στην Α’. Στην περίπτωση δ προβιβάζονται 2 σωματεία. Προβιβάζονται το ή τα σωματεία που τερμάτισαν στην πρώτη ή στις δύο πρώτες θέσεις αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση από την Β” προς την Γ” κατηγορία υποβιβάζονται 2 σωματεία. Στις περιπτώσεις α, β, και γ που αφορούν την Α” Τοπική κατηγορία προβιβάζονται 2 σωματεία από την Γ” στην Β’. Στην περίπτωση δ προβιβάζονται 3 σωματεία.

Με ομίλους η Α’ φάση στο κύπελλο

Στην δημοσιότητα δόθηκε και η προκήρυξη του κυπέλλου Λέσβου στο οποίο η συμμετοχή των ομάδων της Α’ και Β’ κατηγορίας είναι υποχρεωτική με το παράβολο συμμετοχής να κοστίζει 50 ευρώ, τα οποία οι ομάδες θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τις 27 Ιουλίου σε τραπεζικό λογαριασμό της ΕΠΣΛ. Ο τρόπος διεξαγωγής φέτος είναι διαφορετικός και έχει ως εξής: Θα συγκροτηθούν με κλήρωση όμιλοι των 4 ομάδων ή και των 5 εφόσον χρειαστεί. Σε κάθε όμιλο θα συμμετάσχουν 2 σωματεία της Α” κατηγορίας και 2 σωματεία της Β” – Γ” κατηγορίας. Οι αγώνες θα είναι απλοί (1 γύρος) και θα υπάρχει βαθμολογία. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου.

Προκρίνονται στην επόμενη φάση η 1η ομάδα στους ομίλους των 4 ομάδων και οι δύο πρώτοι σε πιθανό όμιλο των 5 ομάδων. Οι αγώνες της β” φάσης θα διεξαχθούν στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου. Η κλήρωση θα γίνει στις 17 Αυγούστου. Ο τελικός για την ανάδειξη της Κυπελλούχου ΕΠΣΛ θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό τάπητα στην Λέσβο.


Πηγή ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ